Bilim insanları ilk kez açıkladı! Bu maskeler koronavirüsten korumuyor!

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 20 milyonu aşkın kişiye koronavirüs bulaştı. Damlacıklar ile bulaşan koronavirüsün yayılmasını engellemek için maske ve sosyal mesafenin büyük önem taşıdığı ifade edelirken gelen bir son dakika araştırması herkesi şoke etti. ABD'de yapılan araştırma hangi maskenin daha koruyucu olup olmadığını gözler önüne serdi. Peki hangi maskeler koronavirüsten korumuyor? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2020, 10:29 Güncelleme 10 Ağustos 2020, 10:32
Bilim insanları ilk kez açıkladı! Bu maskeler koronavirüsten korumuyor!

İÇİNDEKİLER

Dünyanın çıkmaz sokağı haline gelen koronavirüsle ilgili yapılan araştırma dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Duke Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, salgınla birlikte kullanımı yaygınlaşan ve hatta birçok ülkede zorunlu hale gelen yüz maskelerini karşılaştırdı. Bilim insanları hangi maskenin daha koruyucu olduğunu veriler ve özel takip sistemleriyle ortaya koyarken, günümüzde kullanılan 14 maske türünden hangisinin daha iyi olduğunu gözler önüne serdi.

N95 TİPİ MASKE EN İYİSİ
Genellikle sağlık çalışanları tarafından kullanılan N95 tipi maskelerin konuşurken insanın solunum sisteminden çıkan damlacıkları durdurmada en iyi araç olduğunu belirleyen bilim insanları, "3 katmanlı ameliyat maskeleri ve evde yapılabilen pamuklu maskeler iyi performans gösteren diğer ürünler" açıklamasını yaptı.

Bandanaların boyundan başlayarak ağzı ve burnu kapatmasının pek bir koruyucu özelliği olmadığını açıklayan bilim insanları, örgü maskelerin de insanları korumadığını tespit etti.

Öte yandan sokakta spor yapanlar tarafından tercih edilen boyunluk ve benzeri aksesuarların da etkisinin zayıf olduğu belirtildi. Bilim insanları, boyunluk takan insanların maske takmayan insanlardan daha fazla damlacık bıraktığını da dile getirdi.

İnternethaber'de yer alan habere göre, Uzmanlar, "Boyunluklar, solunum yolundan çıkan büyük boyutlu damlacıkları daha küçük hale getiriyor ve boyunluğun arkasından daha rahat çıkmasının önünü açıyor" dedi.

"EVDE YAPILAN PAMUKLU MASKELER DAMLACIKLARI ÇOK İYİ DURDURUYOR"
Araştırmayı ABD basınına yorumlayan bilim ekibinden Martin Fischer, "Özellikle kumaş maskelerin damlacıkları nasıl yaydığını görmek bizi aşırı şaşırttı. Biz insanların maske takmasını vurguluyoruz fakat lütfen işe yarayan maskeler takın. Evde yapılan pamuklu maskeler damlacıkları çok iyi durduruyor" ifadesini kullandı.