Lübnan Gümrük Genel Müdürlüğü'nden flaş açıklama: 6 kez yargıya başvurduk!

Son dakika haberleri.. Lübnan Gümrük Genel Müdürü Zahir yaptığı açıklamada "Beyrut Limanı'ndaki patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlike için 6 kez yargıya başvuruda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 05 Ağustos 2020, 12:37 Güncelleme 05 Ağustos 2020, 12:51
Lübnan Gümrük Genel Müdürlüğü’nden flaş açıklama: 6 kez yargıya başvurduk!

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri.. Lübnan Gümrük Genel Müdürü Zahir yaptığı açıklamada "Beyrut Limanı'ndaki patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlike için 6 kez yargıya başvuruda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Zahir yerel basına yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar Beyrut Limanı'nda bulunan şiddetli patlayıcı maddelerin liman ve Beyrut için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dair 6 kez yargıya başvurduk." dedi.

Söz konusu patlayıcıların oradan çıkarılmasını talep ettiklerini ancak hiçbir karşılık bulamadıklarını savunan Zahir, patlamanın nedeni için ise uzmanların raporunu beklediklerini ifade etti.

Lübnan Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, Beyrut Limanı'ndaki patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlike için 6 kez yargıya başvuruda bulunduklarını söyledi.

Zahir, ayrıca Beyrut Limanı'nda havai fişeklerin olup olmadığına dair bir soru üzerine de "Büyük ihtimalle havai fişekler vardı." dedi.

TONLARCA PATLAYICI MADDE NEDEN ŞEHRİN KALBİNDE TUTULDU?
İlk akla gelen, patlama özelliği olan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın neden 6 yıldır limanda tutulduğu sorusu oldu. Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, söz konusu maddenin Afrika'da bir ülkeye gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi. Ancak bu açıklama akıllardaki soru işaretlerini ortadan kaldırmaya yetmediği gibi başka soruları da beraberinde getirdi.

NEDEN GEREKLİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINMADI?
Depoda tutulan patlayıcı maddelerin infilak etmesinin önüne geçilmesi için neden 2014'ten bu yana gerekli tedbirlerin alınmadığı cevapsız kalan bir başka soru.

Cumhurbaşkanı Avn'a göre amonyum nitrat maddesi yaklaşık 6 yıldır herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadan bekletilmiş.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab da limandaki patlamayı "felaket" olarak nitelendirmiş ve sorumluların bedelini ödeyeceğini söylemişti.

PATLAYICI MADDE NEDEN SİVİL YERLEŞİM MERKEZİ YAKININDA BEKLETİLDİ?
Lübnanlılar, patlama ihtimali olan çok yüksek miktardaki amonyum nitratın limanda, kent merkezinin en işlek yerinde bekletilmesiyle ilgili de net açıklama bekliyor.

Tonlarca patlayıcı maddenin diplomatik misyonlar, turistik noktalar, çarşı merkezi, fuar alanı, ünlü oteller ve Başbakanlık Sarayı'nın da içinde bulunduğu bölgeye yakın bir yerde tutulmasının nedenleri büyük bir merak konusu.

OLAY TAM OLARAK NASIL MEYDANA GELDİ? İHMAL VAR MI?
Beyrut Limanı'ndaki ölümcül patlamanın nasıl meydana geldiğine dair net bilgiler henüz Lübnanlı yetkililerce paylaşılmadı.

Lübnan Başbakanı Diyab, sadece sorumlulardan hesap sorulacağını söylerken, birçok insanın ölümüne sebebiyet veren patlamada kimin ihmalkar davrandığı, patlamaya neyin sebebiyet verdiğine hiç değinmedi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın aktardığına göre, olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin tek bilinen şu: Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıktı, ardından depoda şiddetli bir patlama meydana geldi. Akıllardaki soruların hangilerinin yanıt bulacağı zamanla ortaya çıkacak.