Çin'den dünyayı ayağa kaldıran haber! Koronavirüsün yayıldığı hayvan pazarı bu sefer de internetten satış yapıyor!

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs şu ana kadar 40 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Çin'in hayvan pazarından yayıldığı söylenilen virüs dünyayı adeta esir almışken ülkeden gelen son dakika haberi şoke etti. Corona virüsünün sıfır noktası kabul edilen hayvan pazarlarının yeniden açıldığı söylentisi tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Çin Büyükelçiliği haberle ilgili açıklama yaparak pazarların yeniden açıldığını yalanladı. Ancak bu kez de hayvan pazarlarının internet üzerinden satış yaptığı iddiası patladı.

Giriş Tarihi 31 Mart 2020, 09:51 Güncelleme 31 Mart 2020, 09:51
Çin’den dünyayı ayağa kaldıran haber! Koronavirüsün yayıldığı hayvan pazarı bu sefer de internetten satış yapıyor!

İÇİNDEKİLER

Corona virüsü, dünya çapında yayıldı, ülkeleri harap etti ve küresel salgın ilan edildi. Çin'de yasa dışı yabani hayvan ticareti yaptığı ortaya çıkan bir hayvan pazarından yayılan virüs nedeniyle dünya Çin ve diğer pek çok Asya ülkesinin yeme alışkanlıklarını sorguladu. Dün ise dünya gündemine bomba gibi bir haber düştü ve Çin'in Guilin ve Dongguan şehirlerinde hayvan pazarlarının yeniden açıldığı iddia edildi. Bu haberin ortaya çıkmasından beri sular durulmuyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, Çin'de virüsün yayılma oranının düşmesinin ardından ülkenin Guilin ve Dongguan şehirlerinde hayvan pazarlarının yeniden açıldığı ileri sürüldü. Corona virüsünün (Covid-19) Çin'in Wuhan şehrinde bir hayvan pazarında ortaya çıktığı dünyanın gündeminde geniş yer tutmuştu.

Söz konusu pazarlarda kediler ve köpeklerin paslı kafeslere sıkıştırılarak satıldığı ileri sürülürken, yarasalar, akrepler, kolalar, yavru kurtlar gibi hayvanların da satıldığı iddia edilmişti. Bu hayvanların yeniden satışa sunulduğu iddia edilirken, hayatın normale dönmeye başladığı Çin'de, binlerce kişinin bu pazarı yeniden ziyaret etmeye başladığı ileri sürülmüştü.

Dongguan'da açılan hayvan pazarında ise yarasaların ve akreplerin insan tedavisinde kullanılmasına yönelik reklamı yapılan bir afiş görüldüğü, iddialar arasındaydı. Corona virüsünün merkezi Avrupa ve ABD haline gelmişken bu haberler bomba etkisi yarattı. Bu nedenle de Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nden 'Çin'de vahşi hayvan pazarının yeniden açıldığı' iddialarına yönelik bir yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Yasadışı avlanma faaliyetleri, satış, nakliye ve vahşi hayvanların yenilmesi gibi davranışların ağır biçimde cezalandırılmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "24 Şubat'ta Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin tam olarak vahşi hayvanların yasadışı satışının yasaklanması, vahşi hayvanların yenilmesi ile ilgili kötü alışkanlıkların kaldırılması ve halkın can güvenliği ve sağlığının garanti altına alınmasına dair kararını kabul etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Yasadışı avlanma faaliyetleri, satış, nakliye ve vahşi hayvanların yenilmesi gibi davranışların ağır biçimde cezalandırılmasına karar verilmiştir. Bu karar kabul edildiği günden itibaren en sıkı şekilde uygulanmaktadır."

Haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve Çin'de vahşi hayvan pazarının açılmadığı belirtilirken, uluslararası basın organlarında, hayvan pazarlarının internet üzerinden satış yaptığına dair yeni haberler yer aldı.

Haberde, Çin'in Wuhan şehrinde, dünyayı dize getiren salgını ortaya çıkaran pazarın, mavi-beyaz kepenkleri kapatılmış bir şekilde sessizce uyuduğu bilgisine yer verildi. Ancak, bir zamanlar Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda zehirli ve yasa dışı işlerin döndüğüne dair gizlenen bir şeyler olduğuna dair çok sayıda ipucu var: Polis bandı, yüksek kırmızı bariyerler ve çevresindeki tepeden tırnağa beyaz koruyucu kıyafetler giymiş olan güvenlik görevlileri.

Bu hayvan pazarlarında çalışan tüccarların, artık işlerini sosyal medya üzerinden yürüttüğü ve internet üzerinden satış yaptığı belirtiliyor. The Star gazetesinin haberine göre, satıcılar pazarların kapatılması emrinden sonra taze sebze, kümes hayvanları ve deniz ürünleri satmak için sosyal medya platformlarına yöneldi.

İsmini vermek istemeyen 32 yaşındaki bir satıcı, düzenli müşterileri için kurduğu iki WhatsApp grubunda aldığı taze yiyecekleri aktif olarak güncelleyip sattığını söyledi. Yasa dışı hayvan satışı yapmadığını söyleyen dört çocuk annesi kadın, sabaha karçı 04.00'te güne başladığını, taze sebze, balık ve kümes hayvanları satın alarak kendi müşterilerine sattığını söyledi.

Günlük taze ürünleri sosyal medya üzerinden duyurduğunu anlatan kadın, müşterilerinin öğlen saatlerine kadar sipariş verdiğini, daha sonra da dağıtıma çıktığını anlattı. Çin'de toplan 20 bin civarında hayvan pazarının kapatıldığı tahmin ediliyor. Kötü kokulu pazarlarda, egzotik hayvanlar ve kaçakçılıkla ülkeye getirilmiş nesli tükenmekte olan canlılar, kafeslerde istifleniyor.

Çin'deki hayvan pazaları, esas olarak iki nedenden ötürü hastalık saçıyor. Birincisi, vahşi doğada doğal ortamlarında buluşmayan hayvanları bir araya getiriyor olması. İkincisi ise, bu hayvanların içinde tutuldukları iğrenç koşulların bir araya gelmesi. Houston-Downtown Üniversitesi'nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söylemişti.