Dünya Sağlık Örgütü resmen açıkladı! Koronavirüsün adı değişti!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve her geçen gün giderek yayılan Koronavirüs ile ilgili endişe veren bilgiler gelmeye başladı. Dünyayı alarma geçiren virüsün adının Dünya Sağlık Örgütü tarafından değiştirildiği açıklandı. Öte yandan bilim insanları, şubat sonunda salgının merkezi Vuhan’da 500 bin kişinin hasta olacağını öne sürdü.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2020, 09:21 Güncelleme 12 Şubat 2020, 09:49
Dünya Sağlık Örgütü resmen açıkladı! Koronavirüsün adı değişti!

İÇİNDEKİLER

Çin'in insan sağlığını tehdit eden yemek pişirme teknikleri yeniden mercek altına alındı. Öte yandan üst düzey bir hastalık uzmanı, koronavirüsün kapı kolları ve toplu taşımada tutulan direklerde grip mikroplarından dört kat daha uzun süre hayatta kalabildiğini açıkladı.

Vücut geliştirme şampiyonu adam ise maske takmayı reddettiği için hayatını kaybetti. Sigapur'da koronavirüs kapan İngiliz adam ise, İngiltere'ye dönünce virüsü en az 11 kişiye daha bulaştırdı. Ayrıca koronavirüs ismi resmi olarak değişti. İşte koronavirüs salgınına dair gelişmeler...

İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'de çıkan yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) "Covid-19" adının verildiğini duyurdu. Ghebreyesus, Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19" dedi.

"Coğrafi bir yere, bir hayvana, bir bireye veya bir grup insana atıfta bulunmayan, aynı zamanda telaffuzu mümkün ve hastalıkla bağlantılı bir isim bulmalıydık." diye konuşan Ghebreyesus, virüse yeni isim verilmesinin "yanlış veya damgalayıcı" olabilecek diğer adların kullanılmasını önlemek için önemli olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, ayrıca yeni ismin gelecekteki tüm koronavirüs salgınları için standart bir format olarak kullanılma fırsatı vereceğine dikkati çekti.

"İLK AŞI 8 AYDA ÇIKABİLİR"
Virüsün yayılmasını önlemek için tüm ülkelere "mümkün olabildiğince agresif" mücadele vermesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, virüse karşı geliştirilecek ilk aşının da 18 ayda tamamlanabileceği bilgisini paylaştı. Ghebreyesus, "Bu yüzden bugün mevcut silahları kullanarak elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." ifadesini kullandı.

ÖLÜ SAYISI BİN 114'E YÜKSELDİ
Çin'de korona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 114'e yükseldi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, 97 ölüm ve 2 bin 15 yeni vakanın kayıtlara geçtiği, ülke genelindeki kesinleşmiş toplam vaka sayısının 44 bin 730'a ulaştığı duyurulurken, ölümlerin bin 68'inin virüsün ilk kez ortaya çıktığı Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde meydana geldiği belirtildi. Yapılan açıklamada, Hubei eyaletinde bildirilen vaka sayısının 8 gündür düşüş gösterdiğine de vurgu yapılırken, eyalete şu ana dek 166 bin ton acil ihtiyaç malzemesi ulaştırıldığı belirtildi. Öte yandan komisyon, şu ana kadar iyileşerek taburcu edilen hastaların sayısının da 4 bin 740 olduğunu bildirdi.

Bilim insanları koronavirüs hakkında "karışıklık ve damgalanmadan" kaçınmak için DSÖ'ye resmi bir isim verme çağrısında bulunuyordu. Yeni tip koronavirüs zatürresi (NCP) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1017'ye yükselirken, Singapur'da katıldığı bir konferans sırasında koronavirüse yakalanan adam, virüsü en az 11 kişiye bulaştırarak salgının yayılmasında rol oynadı.

Yeni tip koronavirüs zatürresi (NCP) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1017'ye yükselirken, Singapur'da katıldığı bir konferans sırasında koronavirüse yakalanan adam, virüsü en az 11 kişiye bulaştırarak salgının yayılmasında rol oynadı.

Pröfesör ölümcül virüsü diğer virüslerle kıyasladığında ortaya çıkan ürkütücü sonucu açıkladı.Diğer yandan Çin'in insan sağlığını tehdit eden beslenme salışkanlıkları yeniden mercek altına alındı.

Son dakika haberine göre ise, gebeliğinin 37. haftasında olan 33 yaşındaki kadın, dün Şian kentinde Ciaotong Üniversite Hastanesinde sezaryenle doğum yaptı. Yapılan ilk testlerde koronavirüs taşımadığı saptanan, 2 kilo 730 gram ağırlığındaki kız bebeğin yenidoğan karantina merkezinde tutulduğu ve birkaç gün içinde yeniden testlerden geçirileceği belirtildi. Anne ve bebeğin durumlarının iyi olduğu kaydedildi.