Türkiye'de yağışların az olmasının nedeni ne? Profesor açıkladı: Kuzey Atlantik Salınımı

Son dönemde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız hava nedeniyle İstanbul'daki barajlarda alarm verildi. Su seviyesi kritik oranın altına düştü. Peki Türkiye'de yağışların az olmasının nedeni ne? Konuyla ilgili açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Çukur, "En büyük nedenlerinden biri Kuzey Atlantik Salınımı'nın pozitif etkisinden. Çünkü Kuzey Atlantik Salınımı ile bizim coğrafyamızdaki yağışlar arasında ters bir ilişki var. Böyle bir durum olunca cephesel yağışlar az düşüyor." dedi.

Giriş Tarihi 14 Kasım 2019, 13:57 Güncelleme 14 Kasım 2019, 14:13
Türkiye’de yağışların az olmasının nedeni ne? Profesor açıkladı: Kuzey Atlantik Salınımı

İÇİNDEKİLER

DEÜ Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Çukur, "Kuzey Atlantik Salınımı ile bizim coğrafyamızdaki yağışlar arasında ters bir ilişki var. Kuzey Atlantik Salınımı pozitif olduğu zaman bizim bulunduğumuz Akdeniz çanağı yüksek basınç sahası oluyor. Böyle bir durum olunca cephesel yağışlar az düşüyor." dedi. Prof. Çukur, "Eskiden güneyimizde diye düşündüğümüz çöl bölgeleri dinamik yüksek basınç sahası, bizim bulunduğumuz coğrafyaya biraz daha yaklaştı. Bunun sonucunda da yağışlarda değişiklik oluyor" ifadelerini kullandı.

Çukur, kasım ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve yağışların azlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki yağışların yüzde 85'inin cephesel olduğunu ifade eden Çukur, bunun da alçak basınçtan kaynaklandığını belirtti.

Kasım ayındaki hava sıcaklığının yüksek seyrettiğini ve yağışların da az olduğunu anımsatan Çukur, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yağışların az olmasının en büyük nedenlerinden biri Kuzey Atlantik Salınımı'nın pozitif etkisinden. Çünkü Kuzey Atlantik Salınımı ile bizim coğrafyamızdaki yağışlar arasında ters bir ilişki var. Böyle bir durum olunca cephesel yağışlar az düşüyor.

Kuzey Atlantik Salınımı pozitif olduğu zaman bizim bulunduğumuz Akdeniz çanağı yüksek basınç sahası oluyor. Örneğin, İzmir'in yağış miktarı yılda ortalama 680 milimetre civarında. Bu Kuzey Atlantik Salınımı'nın durumuna göre bazı yıllar 330 milimetreye kadar düşerken bazı yıllarda da bin 100 milimetre olabilmekte."

"YAĞIŞLI GÜN SAYISINDA AZALMA VAR"
Dünya nüfusuna bağlı enerji kullanımının yükseldiğine işaret eden Çukur, bunun sonucunda son 100 yılda dünyanın ortalama sıcaklığının 1,5 derece arttığını hatırlattı.

Ekvatordan her iki yöne doğru sıcak kuşak alanının genişlediğini bildiren Çukur, "Eskiden güneyimizde diye düşündüğümüz çöl bölgeleri dinamik yüksek basınç sahası, bizim bulunduğumuz coğrafyaya biraz daha yaklaştı. Bunun sonucunda da yağışlarda değişiklik oluyor. Türkiye'de 40'ın üzerinde istasyonda inceleme yapıyorum ve yağış rejimleriyle ilgili sonuçlar elde ediyorum. Karadeniz ve Kuzey Marmara hariç Türkiye'nin her yerinde yağışlı gün sayısında bir azalma söz konusu. Yağışlı gün sayısı azaldığı için 1 haftada yağacak yağış birkaç günde düşmeye başladı. Bu da şiddetli yağışlara, sellere neden oluyor." ifadelerini kullandı.

"SICAKLIK REKORU KIRILDI ŞEKLİNDEKİ SÖZLERİ DAHA SIK DUYACAĞIZ
Önceki yıllarda İzmir'deki yağmur gün sayısının ortalama 60 olduğunu anımsatan Çukur, son yıllarda ise bunun 40-45 günlere gerilediğini dile getirdi.

Kısa sürede düşen yağışın sıkıntılara neden olduğunu anlatan Çukur, "Önümüzdeki dönemlerde daha şiddetli yağışlar, şimşeğin çaktığı, yıldırımların düştüğü, su baskınlarının olduğu olayları daha sık duyacağız. Yağışın gerçekleşmesi için sıcaklığın düşmesi lazım. Sıcaklık yüksek seyrettiği için yağış olmuyor. Nem var ama yağış yok. Bu eşik aşıldığı zaman da yağmur bir anda düşmeye başlıyor. Geçen yazın gördüğümüz gibi 'sıcaklık rekoru kırıldı' şeklindeki sözleri daha sık duyacağız." şeklinde konuştu.