Angela Merkel'in titreme sebebi hipoglisemi atağı mı? Hipoglisemi nedir?

Dünya, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in titremesinin nedenini merak ederken, uzmanlar teşhisi koydu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in titremesinin nedeni Hipoglisemi atağı olarak açıklandı. Bu açıklamadan sonra Hipoglisemi nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Son yıllarda daha çok bilinmeye başlanan bu hastalığın nedenleri merak ediliyor. Peki, Hipoglisemi nedir? Neden olur?

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2019, 11:07 Güncelleme 14 Temmuz 2019, 11:12
Angela Merkel’in titreme sebebi hipoglisemi atağı mı? Hipoglisemi nedir?

İÇİNDEKİLER


Dünya, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in titremesinin nedenini merak ederken, uzmanlar teşhisi koydu.

Buna göre Merkel, Hipoglisemi atağı geçiriyor.

HAFTADA 2 KEZ ATAK OLABİLİR
Hipoglisemik reaksiyonun başlangıcında bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme ve baygınlık hissediliyor. Özellikle tip 1 diyabetli hastalar, haftada bir veya iki hipoglisemi atağı geçirebiliyor.

HİPOGLİSEMİ NEDİR?
Kan şekerindeki düşme, azalmanın derecesi ve süresine de bağlı olarak çok farklı belirtiler verebiliyor. Mesela tatlı-unlu yiyeceklere aşırı ilgi duymak, özellikle "tatlı krizleri" yaşamak, gün boyu tekrarlayan sinirlilik, gerginlik, yorgunluk, uyku halleri de hipoglisemi ile ilişkili olabiliyor.

Ayrıca uzun süren açlıklar, herhangi bir öğünü kaçırmayı takiben ortaya çıkan yorgunluk, uyku hali, huysuzluk, sinirlilik halleri de aynı kategoriye dâhil.

Sık sık tekrarlayan gece terlemelerinin (özellikle uykudan 2-3 saat sonra ve sabaha karşı oluşan terlemeler), yalnız tatlılara değil, tuzlu gıdalara da aşırı ilgi duymanın, sık sık susamanın, ilerleyici bellek kaybının, hatta depresyonun bile hipoglisemi ile ilişkili olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

NEDEN OLUR?
Hipoglisemi sorununun son yıllarda daha popüler hale gelmesinin sebebi sık sık yaptığımız beslenme yanlışları. Son yıllarda çok fazla şekerli ve unlu yiyecek içecek tüketmeye başladık. Bu durum (özellikle genetik mirasında orta yaş diyabeti (Tip2 diyabet) bulunanlarda) reaktif hipoglisemiyi sık rastlanılan bir sorun haline getirdi.

Her yıl biraz daha büyüyen karbonhidrat tutkusu (özellikle önlenemez hale gelen fruktoz şurubu eklenmiş meşrubatlar, paketlenmiş unlu şekerli atıştırmalara olan ilgimiz) reaktif hipoglisemi probleminin yaygınlaşmasında en önemli neden oldu.

Genetik mirasınızda pankreasınızdan insülin patlamasına yönelik bir eğilim varsa, pankreasınız kana hızlı karışan karbonhidratlara (kurabiye, baklava, bisküvi, gofret, browni, cips, patlamış mısır, beyaz ekmek, nişasta, kızarmış patates) fazlaca hassas ise aşırı şekerli ve/veya unlu besinler pankreasınızın yüzüne inmiş birer şamar gibidir. Kanınızda baş edilmesi güç insülin patlamalarıyla neticelenir.

Hipoglisemi çoğu zaman sadece beslenmede yapılacak küçük değişimlerle bile kontrol altına alınabiliyor. Seyrek olarak çok özel bazı durumlarda ilaçlardan ya da cerrahi girişimlerden faydalanılıyor. Yani sorunun çözümü son derece kolay!

Reaktif hipoglisemi probleminin bir hastalık değil, bir belirti olduğunu ve arkasında Tip2 diyabet eğilimi dışında başka sağlık sorunlarının da bulunabileceğini hatırlatalım. Böyle bir sorunun neden olabileceği hastalıkların araştırılması gerektiğini de not düşelim.