Notre Dame Katedrali'nin esin kaynağının İdlib’de 16 yüzyıldır ayakta duran Kalb Lovze Kilisesi olduğu ortaya çıktı

Paris’in simgesi Notre Dame Katedrali yandı. Zarar gören 850 yapının esin kaynağı ise İdlib’de 16 yüzyıldır ayakta duran Kalb Lovze Kilisesi olduğu ortaya çıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2019 Güncelleme 19 Nisan 2019, 07:56
Notre Dame Katedrali’nin esin kaynağının İdlib’de 16 yüzyıldır ayakta duran Kalb Lovze Kilisesi olduğu ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Paris'in simgesi olan Notre Dame Katedrali, insanlığın ortak mirasıydı. Pazartesi günü 850 yıllık binayı alevler sardı. Yangın nedeniyle kubbesi ve çatısı çöken bina, ağır hasar aldı.

Gotik mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan katedralin onarımı için toplanan para 1 milyar Euro'yu aştı. Suriye'nin İdlib kentindeki Kalb Lovze Kilisesi ise katedralin esin kaynağıydı.


16 YÜZYILDIR AYAKTA
5. yüzyılda yapılan kilise, iç savaşta hasarlandı. Sadece ikiz kuleleri ve dört duvarı ayakta kaldı. Türkiye sınırına 5 kilometre mesafede bulunan ve restorasyona muhtaç olan kilisenin tasarımının, Notre Dame başta olmak üzere Avrupa'daki birçok Gotik katedrale esin kaynağı olduğu açıklandı. Suriyeli tarihçi Fayez Kavsara, "11. ve 12. yüzyıllarda bu kiliseyi gören Hristiyanlar ve mimarlar, tasarımını Avrupa'ya taşıdılar" ifadesini kullandı.


5 KM UZAKLIKTA
İdlib'in batısında, Hatay ilinin Reyhanlı İlçesi'ne 5 kilometre mesafedeki Harem beldesine bağlı, Dürzi Köyü olan Kalb Lovze'deki aynı isimli kilisenin kalıntıları görüntüledi. 5. Yüzyıl'da, erken Bizans döneminde yapılan kilisenin ikiz kuleleri ve dört duvarının ayakta olduğu gözlendi.
Notre Dame'ın esin kaynağı olan Kalb Lovze Kilisesi, 16 yüzyıldır İdlib'de bulunuyor. İç savaşta çatışmaların hedefi olan kilise, restorasyona muhtaç durumda bulunuyor.