15 Mart Cuma Yeni Zelanda son dakika camiye saldırı görüntüleri izle - Yeni Zelanda cami saldırı videosu izle

Dünya Cuma sabahına Yeni Zelanda'dan gelen katliam haberi ile uyandı. Yeni Zelanda'nın ChristChurch ilçesindeki iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, acımasız saldırıyı sosyal medyada canlı yayınla paylaştı. Yeni Zelanda'da camiye saldırı görüntüleri izle! O sırada ise camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi. İşte Yeni Zelanda'da camiye saldırı görüntüleri izle! 15 Mart Cuma Yeni Zelanda camiye saldırı son dakika haberleri ve detaylar sayfamızda. Yeni Zelanda Başbakanı katliamda 49 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'si ağır en az 48 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Giriş Tarihi 15 Mart 2019, 09:35 Güncelleme 16 Mart 2019, 09:50
15 Mart Cuma Yeni Zelanda son dakika camiye saldırı görüntüleri izle - Yeni Zelanda cami saldırı videosu izle

İÇİNDEKİLER

Yeni Zelanda cami saldırı videosu izle - Yeni Zelanda'da camiye saldırı görüntüleri izle! Görüntüler oldukça merak ediliyor. Tüm detaylar haberimizde Yeni Zelanda'nın ChristChurch şehrinde iki camiye, silahlı saldırı yapıldı. O anların görüntüleri ise ortaya çıktı. Saldırıya ilişkin ilk etapta üç kişinin gözaltına alındığı açıklandı. İşte Yeni Zelanda'da camiye saldırı görüntüleri izle! Detaylar haberimizde... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "(Yeni Zelanda'daki iki camiye saldırı) İslam karşıtlığının ve müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir." açıklamasında bulundu.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'den son dakika açıklaması

Canlı yayında basın toplantısı düzenleyen Ardern, "Polisler güvenliğinizi sağlayabilmek için görevlerini yapmaya devam edecekler. Yetkililer ve imamla görüştüm. Yeni Zelanda bir mesaj paylaşmamı bekliyor tabii ki, düşüncelerimiz ve dualarımız bu insanlarla birlikte. Birçokları için burası onların doğum yeri değildi. Bir şekilde, aile kurmak, yaşam kurmak, yaşamak için burayı seçtiler. Biz nefretin kucak açtığı bir yer değiliz, aşırılığın yuvası değiliz. Bu saldırının yapılmış olması bizim hiç terörle bağımız olmaması, her türlü dine, etnik çeşitliğe sahip bir ülkeyiz biz ve bugünün devamında insanlar bizim yardımseverliğimizi, dostluğumuzu, dayanışmamızı görecek.

Bu ideolojiyi sürdürenler bundan sonra nasıl davranacağımızı görecekler. İstihbarat birimlerimizden gelen açıklamalara bakarsanız tehdidin nereden geldiğinin önemi yok, aşırılıklarla mücade halinde olacağız. Daha önce tarihte benzeri görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıyayız. Ülkemizin seçilmiş olmasının sebebi, bizim terör karşıtı, dostluk ve her türlü birliğe açık bir ülke olmamızdır. Şu anda kurbanların yaşları gibi bilgileri paylaşamıyoruz sizinle. Her konuda detay paylaşmam mümkün değil. Gözaltına alınmış kişiler var, sorgulanıyorlar. Silahlara nasıl ulaştıklarını bulmaya çalışıyoruz. Halkın polisin yönlendirmelerini takip etmelerini istiyoruz. İnsanlara güven vermek istiyorum. Bölgeye çok fazla güvenlik güçleri geliyor" dedi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı esnasında yapılan saldırı karşısında "dehşete" düştüğünü açıkladı.

Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında, "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "(Yeni Zelanda'daki iki camiye saldırı) İslam karşıtlığının ve müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir." açıklamasında bulundu.

CANLI YAYINLADI

Katliamı gerçekleştiren kişi, olay anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladı. Saldırganın saldırıdan önce bir de açıklama yayınladığı belirtildi. Açıklamada, Türkleri de tehdit ettiği ifade edildi.

Saldırganın yayınladığı yaklaşık 70 sayfalık manifestosunda Türklere yönelik tehditkar açıklamalar da yer alıyor. İşte o sözler;

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya topraklarına geçmeyi denerseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

"ÜLKEDEKİ TÜM CAMİLERİN KAPILARINI KAPATIN"

Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.


"SOKAĞA ÇIKMAYIN" UYARISI

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch'te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch'te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

ÖLEN YA DA YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

YENİ ZELANDA POLİSİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch'te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch'te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Yeni Zelanda polisi tarafından yapılan yeni açıklamada ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması talimatı verildi.

İşte yayınlanan Yeni Zelanda manifestosu

Saldırıyı 2 yıl önce planlayan Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor."Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında."Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

BİR DÜNYA TEPKİ

DÜNYA liderleri, cami saldırılarını kınadı:

ABD Başkanı Donald Trump: Camilere yönelik saldırı sonrası 49 masum insan şuursuzca öldürüldü. ABD, Yeni Zelanda'nın yanındadır.

İNGİLTERE Kraliçesi Elizabeth: Saldırıdan ötürü derin üzüntü duyuyoruz.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Camilere yönelik korkunç terör saldırılarını şiddetle kınıyorum.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin: Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor. Suça karışanların hak ettiği

cezayı almasını umuyorum.

AVUSTRALYA Başbakanı Scott Morrison: Dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel: Nefret nedeniyle öldürülenler için yas tutuyorum.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM): Yeni Zelanda'daki saldırı İslamofobik, terörist ve ırkçı bir saldırıdır..

YENİ ZELANDA NEREDE?

Kuzey ve Güney Adaları ile bazı küçük adalardan oluşan ve dört tarafı sularla çevrili olan Yeni Zelanda en yakın komşusu konumundaki Avustralya'ya yaklaşık 2.200 km mesafededir.

Ülkede genel olarak ılıman iklim hakimdir. Dört mevsimin arasında sıcaklık farklarının göreceli olarak düşük olduğu Yeni Zelanda'da Eylül, Ekim, Kasım ayları İlkbahar, Aralık, Ocak, Şubat ayları Yaz, Mart, Nisan, Mayıs ayları Sonbahar, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları ise Kış mevsimi yaşanmaktadır.

Yazın hava sıcaklığı 20 ila 25 derece, Kışın ise 5 ila 15 derece arasında seyretmektedir. Kuzey Adanın en kuzey kesimlerinin Yaz aylarında sub-tropik iklim özellikleri gösterdiği,Güney Adanın dağlık yüksek kesimlerinde kış aylarında sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü görülmektedir. Yerleşimin yoğunlaştığı kıyı kesimleri yıl boyu dengeli olarak yağmur ve güneş almaktadır. Başkent Wellington coğrafi konumu itibariyle yıl boyunca sert rüzgara maruz kalmaktadır.

YENİ ZELANDA'NIN TARİHİ

Ülkenin yerlileri olan Maoriler 1200 yıl kadar önce Yeni Zelanda'ya Doğu Polinezya'dan gelerek yerleşmeye başlamıştır. Birleşik Krallık, Yeni Zelanda'yı 1839'da ilhak etmiş, bu tarihten sonra ülkeye Avrupalı yerleşimcilerin göçü hızlanmıştır.

Birleşik Krallık ile Maoriler arasında 6 Şubat 1840 tarihinde imzalanan Waitangi Andlaşması ile Yeni Zelanda resmen Britanya kolonisi olmuş, Maoriler Britanya İmparatorluğu tebaası olmayı kabul etmişlerdir.

Yeni Zelanda 1907 yılında bağımsız dominyon olmuş, 1947 yılında da tam bağımsızlığını ilan etmiştir. Her iki dünya savaşında da Birleşik Krallık'ı desteklemiştir.

2721 Yeni Zelanda'lının yaşamına mal olmuş olan Çanakkale Savaşları Yeni Zelanda tarihinde önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ulusal kimliğin ve Britanya İmparatorluğu'ndan ayrı olarak Yeni Zelandalılık bilincinin bu savaşlarda güçlendiği görüşü hakimdir.