Tarihi görüşme sonrası ABD'den açıklama: Kim ve Trump anlaşamadı

ABD yönetimi, Başkan Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Tarihi görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Trump, "Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşma imzalamama kararı aldık. Kim Jong Un bana daha fazla nükleer test yapmama sözü verdi." dedi.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2019, 09:45 Güncelleme 28 Şubat 2019, 10:49
Tarihi görüşme sonrası ABD’den açıklama: Kim ve Trump anlaşamadı

İÇİNDEKİLER

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "Şimdilik bir anlaşma sağlanamadı ancak ülkelerin temsilcileri gelecekte buluşmak için sabırsızlanıyor. Ancak Trump ile Kim'in beraberlerindeki heyetler gelecekte görüşmeler yapmayı dört gözle bekliyorlar" ifadesini de kullandı.

Sanders, iki lider arasındaki görüşme için "çok iyi ve yapıcı" dedi.

Ancak diğer taraftan iki lider de görüşmeleri yürüttükleri otelden, planlanandan çok daha erken ayrıldı. Üzerinde mutabakata varılması beklenen anlaşmanın ortak imza töreni de iptal edildi.

ANLAŞMA NEDEN OLMADI? TRUMP AÇIKLADI
Kuzey Kore lidei Kim Jong-un ile Vietnam'da görüşen ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Trump, "Son derece yapıcı bir zaman geçirdik. Ancak imzalanacak iyi bir şey yoktu. Bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük. Bazen de masadan uzaklaşmanız gerekir" dedi.

Trump'tan sonra söz alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Biz Kim'den daha fazlasını istedik. Ancak henüz hazır değildi. ABD'nin istediği sonucu alamadık. 'Bu çözüm zaman alacak' demiştik. Tüm dünyanın istediği gibi, Kore'nin nükleerden arındırılmasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.

"NÜKLEER TEST YAPMAMA SÖZÜ VERDİ"
Soru-cevap kısmında da Trump, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. İstediğimiz her şeyi yapmadıkları için anlaşma olmadı. İstediğimiz noktaya gelineceğini düşünüyorum. Kim nükleerden arınmayı kabul etti, ancak sadece belirli alanlarda. Kim, nükleer testler veya füze testleri yapmama sözü verdi. Japonya ve Güney Kore liderleri ile de görüşeceğiz" açıklamasında bulundu.

Kim Jong Un, henüz saatler önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda aşama kaydetmek istemese, Trump'la görüşmek için Vietnam'a gelmeyeceğini belirtmişti.