İngiltere'de scooter ile hız yaptı cezayı yedi! Türkiye'deki cezalar fazla diyenler bir de buna bakın

İngiltere'de elektrikli scooter ile hız yaparken yakalanan 15 yaşındaki bir çocuğa ceza kesildi. Çocuk gelecekteki ehliyetine işlenmek üzere altı ceza puanı aldı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de Meclis'ten geçen değişikliklerle trafik cezalarının arttırılması ise bir takım çevrelerce eleştiri konusu yapılmıştı. İngiltere'de çocuğun ceza almasına neden olan bu yasanın ise 1835 yılından kalma bir yasa olması dikkat çekti.

Giriş Tarihi 14 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 14 Kasım 2018, 16:10
İngiltere’de scooter ile hız yaptı cezayı yedi! Türkiye’deki cezalar fazla diyenler bir de buna bakın

İÇİNDEKİLER

Yürürlükteki trafik yasalarına göre, üç yıl içinde 12 ceza puanı alan sürücülerin ehliyetine altı ay süreyle el konuluyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Cleveland kasabasında mahkemeye çıkarılan çocuğun kaç kilometreyle giderken yakalandığı açıklanmadı. Polis, adı açıklanmayan çocuğun sadece "Çok yüksek hızda" giderken durdurulduğunu duyurdu.

Polis yetkilileri, birçok kullanıcının ve ebeveynlerin scooter'lar ve kaykaylar için de hız sınırı olduğunu bilmediğini söyledi.​ Scooter'lar birçok ülkede pratik bir ulaşım aracı olarak giderek yaygınlaşıyor.

HIZ SINIRI 65 KİLOMETRE
İngiltere'de scooter'la hız ihlalleri 1835'ten kalma bir yasa kapsamında cezalandırılıyor. Ülkede bu araçlar için hız sınırı saatte 65 kilometre. Ayrıca scooter'ların plakası olması, kullanıcılarının sigorta yaptırması ve ehliyeti olması zorunluluğu var.​ Scooter üreticileri, yasanın güncellenmesi gerektiğini söylüyor.

Fransa'da elektrikli scooter'lara hız sınırlamasına uyulması koşuluyla sadece kaldırımlarda ve bisiklet için ayrılan yollarda izin veriliyor. Almanya'da bu araçlar için hız sınırı saatte 6, İsviçre'de ise 25 kilometre. Almanya'da scooter'lar sadece kaldırımlarda kullanılabiliyor. İsviçre'de scooter'la diğer araçlarla birlikte trafiğe çıkabiliyor. California'da da kullanıcıların kask takması halinde scooter'lar yoları kullanabiliyor.

TÜRKİYE'DEKİ CEZALAR NE KADAR?
Geçtiğimiz günlerde Meclis, Türkiye'deki trafik cezalarının arttırılmasına ilişkin düzenlemeyi onaylamıştı. Caydırıcı cezalar ile trafik kuralları ihlallerinin önüne geçilmek istenmesi bir takım çevrelerce eleştiri konusu yapılmış ve cezaların arttırılmasına karşı çıkılmıştı. Oysa Türkiye'deki trafik cezalarının Avrupa'daki emsalleri ile kıyaslandığında yüksek olmak bir yana düşük olduğu görülüyor.

İşte örnekler;
Kırmızı ışıktan geçme cezası: Hollanda 230 euro, Türkiye 235 lira
Takip mesafesi ihlali: Hollanda 280 euro, Türkiye 108 lira
Hatalı sollama: Hollanda 230 euro, Türkiye 235 lira