Son dakika: Rusya açıkladı: Uçağımız İsrail jetleri yüzünden Suriye hava sisteminin hedefi oldu

Rusya, içinde 14 asker bulunan İl-20 model Rus askeri uçağının Akdeniz üzerinde radardan çıktığını bildirerek, "Uçağımız İsrail jetleri yüzünden Suriye hava sisteminin hedefi oldu" açıklamasını yaptı. İsrailli mevkidaşıyla telefon görüşmesi yapan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail'e ait" ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2018, 17:07
Son dakika: Rusya açıkladı: Uçağımız İsrail jetleri yüzünden Suriye hava sisteminin hedefi oldu

İÇİNDEKİLER

Rusya Savunma Bakanlığı, 14 askeri taşıyan İl-20 model Rus askeri uçağının Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyurdu. Açıklamada uçağın İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtildi. Savunma Bakanlığı, düşen uçaklarının Esed rejimi tarafından 'yanlışlıkla' vurulduğunu açıkladı. Bu duruma ise İsrail jetlerinin sebep olduğu belirtildi. Rusya, "İsrail'in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü" ifadelerini kullandı.

İSRAİL YÜZÜNDEN VURULDU

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, içinde 14 asker bulunan Rus İl-20 askeri uçağının, Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim üssüne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde radardan çıktığı bildirildi. Sonrasında Savunma Bakanlığı, düşen uçağın Esed rejimi tarafından 'yanlışlıkla' vurulduğunu açıkladı. Rusya, "İsrail'in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü" ifadelerini kullandı.

'DÜŞMANCA BİR PROVOKASYON'

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün Suriye'de kaybolan İl-20 uçağıyla ilgili açıklamalar yaptı. "İl-20 uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu" ifadesini kullanan Konaşenkov, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti.

Konaşenkov "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

'CEVAP VERME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ'

Konaşenkov "İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar" dedi. Konaşenkov, olanları değerlendirdiklerini ve İsrail'in bu eylemine gerektiği gibi karşılık verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı.

'İSRAİL ÖNCEDEN BİLGİ VERMEDİ'

Uçağı arama ve kurtarma çalışmalarına da devam ettiklerini kaydeden Konaşenkov, İsrail'in Lazkiye'de bir operasyon yapmayı planladığı konusunda Suriye'deki Rus güçlerine önceden bilgi vermediğini belirtti. Konaşenkov "Operasyonla ilgili önceden bilgi verilmedi. Uyarı, saldırıdan sadece bir dakika önce, 'kırmızı hat' üzerinden verildi. Bu sürede uçağın güvenli bir bölgeye çekilmesi mümkün değildi" dedi.

LAZKİYE'YE İSRAİL SALDIRISI

Uçağın, İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği öne sürüldü.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de düşürülen Rus savaş uçağına ilişkin gelişmeleri "trajik olayların bir zinciri" olarak niteleyerek, "Moskova'nın tepkisi, Suriye'deki Rus birliklerinin güvenliğini artırmak yönünde olacaktır." dedi.

Putin, başkent Moskova'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Suriye'de düşürülen Rus savaş uçağına ilişkin gelişmeleri değerlendiren Putin, "Söz konusu gelişmeyi ciddi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Suriye'de Rus uçağının düşürülmesi trajik olayların bir zinciri gibi görülüyor. Moskova'nın tepkisi, Suriye'deki Rus birliklerinin güvenliğini artırmak yönünde olacaktır." diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dün Suriye'de radardan kaybolan Rus askeri uçağının İsrail'in hava saldırıları nedeniyle Beşşar Esed rejimi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğü kaydedilmişti.