Türkler yaptı, Avrupa'yı korku sardı

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Balkanlardaki gücünü mercek altına alan bir haber yayınladı.

Giriş Tarihi 19 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 19 Mayıs 2018, 09:39
Türkler yaptı, Avrupa’yı korku sardı

İÇİNDEKİLER

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Balkanlardaki 'yumuşak gücünü' mercek altına alan bir haberi dünyaya servis etti.

Dört ülkedeki Türk yatırımlarını da fotoğraflayan ajans, AB liderlerinin Balkan ülkeleriyle apar topar zirve düzenlemesine dikkat çekiyor. Kosova'da inşa edilen otoyol...

Sırbistan'ın Krupanj kasabasının belediye başkanı Ivan Isailovic, önümüzdeki hafta yatırımcı bulmak için Münih ya da Paris'e değil, İstanbul'a gidecek. (Kosova'daki otoyolun maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar)

Bir Türk şirketi, tekstil fabrikası açtığı Krupanj'da 300 kişiye istihdam sağladı. (Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki en yüksek gökdelenler, Türk şirketine ait.)

Isailovic, "İyi yatırımcılar, devlet desteği bile istemediler" diyor. (Üsküp Uluslararası Havalimanı'nda bekleyen bir Türk Havayolları uçağı...)

Isailovic gibi insanların artışı, AB'yi endişelendiriyor. (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlarda hayli etkin. TİKA'nın Bosna Hersek'te restore ettiği bir tarihi cami.)

Avrupalı yetkililer, Rusya'nın etkisinin ardından Türkiye'nin bölgede artan yumuşak gücünden korkuyor.

Sırbistan Ticaret Odası Başkanı Marko Cadez, "Türk yatırımcılar Batılı ülkelerin aksine az gelişmiş bölgelere gidiyor" diyerek, Avrupa ülkelerinin kendilerini göz ardı ettiğini belirtiyor. (Bosna'daki en büyük Türk yatırımı, bir kağıt fabrikası.)

Odaya göre, son bir yılda 20 Türk fabrikası ülkede kuruldu ya da kurulma aşamasında.

Batı Balkanlardaki altı ülkenin Türkiye ile ticaret hacmi 2002'de 435 milyon dolarken, 2016'da 3 milyar dolara kadar çıktı.

AB liderleri Perşembe günü Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Kosova'dan yetkililerle görüştü. (Karadağ'da bir Türk eseri: Mehmet Fatih Medresesi)

Ancak 15 yıldır ilk kez böyle bir zirve düzenlenmesi, Avrupa'nın bu ülkelerle yeterli ilişki kurmadığını gösteriyor.

İsmini vermek istemeyen bir Batılı diplomat Reuters'a "AB bölgedeki bir numaralı ticaret partneri olsa da, bazı üye ülkeler Türkiye'nin bölgedeki artan yumuşak gücünden endişeleniyor" dedi.

Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'na konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin hızlı bir şekilde genişlemesine karşı olduğunu belirtirken, "Balkanların Türkiye ya da Rusya'ya yönelmesini istemiyorum. Ancak büyüyerek işleyişinin güçleşmesini de istemiyorum" demişti.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Alida Vracic, "Bence AB yetkilileri Türkiye'nin yaptıklarını öğrenmeli ve aynı modeli kullanarak bölgede gücünü ve bağını artırmalı" dedi.

Popüler kültür, eğitim ve İslam, Türkiye'nin artan yumuşak gücünde önemli etkenler.

Yatırımların önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.