"Birleşik Kraliyet, Erdoğan’a kırmızı halı sermeye hazırlanıyor"

Financial Times, Erdoğan'ın İngiltere'ye yapacağı ziyaretiyle ilgili haberinde “Birleşik Kraliyet, Erdoğan’a kırmızı halı sermeye hazırlanıyor” dedi.

Giriş Tarihi 11 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 11 Mayıs 2018, 19:25
Birleşik Kraliyet, Erdoğan’a kırmızı halı sermeye hazırlanıyor

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazar gününden başlayacak İngiltere'ye yapacağı üç günlük ziyaret, İngiliz basınında yankı buldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin son iki yılda gösterdiği iyileşmenin altını çizen Financial Times, "Birleşik Kraliyet, Erdoğan'a kırmızı halı sermeye hazırlanıyor" dedi.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere ziyaretini irdelediği geniş haber analizinde, son yıllarda gelişen Ankara ile Londra arasındaki ilişkilerin, Türkiye'nin Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleriyle sıkıntılı bağlarına tezat oluşturduğuna dikkat çekti.

FT, Britanyalı muhalefet siyasilerinin ziyarete yönelttiği eleştirilere değindiği haberinde, "Birleşik Kraliyet'nin AB'den ayrılma oylaması (Brexit) ve ondan sadece üç hafta sonra Türkiye'de gerçekleşen şiddetli darbe girişimi, iki ülkeyi daha da yakınlaştırıd" yorumunu yaptı.

"TİCARET ÇOK İYİ GELİŞİYOR"
Financial Times haberinde, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticarette gözlenen olumlu gelişmelere de "son birkaç yıl çok iyi gelişiyor ve halen 16 milyar dolar düzeyinde" sözleriyle vurgu yaptı.

Şirket yöneticilerinin Brexit konusundaki ekonomik belirsizliklerin iki ülke arasında yeni bir hamleye yol açtığını söylediklerini anlatan gazete, İngiltere'nin geçen yıl Türkiye'ye yönelik ihracat finansmanı programını 3.5 milyar sterline yükselttiğini anımsattıktan sonra enerji, sağlık, imalat ve savunma alanlarında işbirliğini artırma çabalarına da dikkat çekti.

TÜRK YAPIMI SAVAŞ UÇAĞI PROJESİNE DESTEK
"Merkezi unsur, Britanya'nın Sayın Erdoğan'ın Türk yapımı bir savaş uçağı üretme hayalini gerçekleştirmeye desteklemede oynadığı roldür" diyen gazete, İngiltere Başbakanı Theresa May'ın geçen yılda Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında BAE Systems şirketinin projenin ilk aşaması için gereken teknoloji ve uzmanlarını sağlamasına yönelik 100 milyon dolarlık anlaşmayı açıkladığının altını çizdi. Ayrıca Rolls-Royce şirketinin, söz konusu uçağın motorları üretimine ilişkin kontratı kazanmasının da önemine değinildi.

"İNGİLİZ SAVUNMA SANAYİ İÇİN HAYATİ PROJE"
FT, İngiltere'nin Türkiye'nin uçağını istediği ülkeye satabilmesi için ihracat kontrollerinden vazgeçmeyi kabul ettiğine de işaret ettiği haberinde, İngilizlerin projeyi, istihdam yaratılması ve büyük projelere ihtiyaç duyan İngiliz savunma sanayinin desteklenmesi açısından "hayati" olarak gördüklerini belirtti.

Haberde, İngiliz diplomatların Ankara ile "yakın ilişkinin istihbarat paylaşımı, terörle mücadele ile göç ve mülteciler konularında işbirliğini sağladığı"değerlendirmesi de aktarıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin "tartışmalara rağmen analistler, Birleşik Kraliyet yetkililerinin, Suriye, Irak ve İran ile ortak sınırları ve çok büyük bir stratejik önemi olan bir ülkeye sırt çevirme lüksünün olmadığını söylüyorlar" diye yazdı.