Kuş kafeste

Riyad yönetimi, gözaltındaki prenslerin mal varlığını dondurdu. Şüphelilerden Talal’ın hissesinin bulunduğu Twitter şok oldu. Ancak şirket bunu kabul etmeyeceğini duyurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2017 Güncelleme 07 Aralık 2017, 02:05
Kuş kafeste

İÇİNDEKİLER

Suudi Arabistan'da, "Game of Thrones" (Taht oyunları) dizisini aratmayan gelişmeler yaşandı. Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın emriyle başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında aralarında 17 prens, 4 bakan ve çok sayıda işadamının da bulunduğu 159 kişi gözaltına alındı. Prenslerin servetlerini devretmeleri şartıyla serbest kalabilecekleri açıklandı. Ancak ülkede sular durulmadı.

DEĞERİ 607 MİLYON DOLAR
Suudi Arabistan Başsavcılığı, şüphelilerin banka hesaplarının dondurulması yönünde karar aldı. Gözaltında tutulan ve 19 milyar dolarlık bir servetin sahibi olan Bodrum aşığı Prens El Velid bin Talal'ın hissedarı olan şirketler ise Suudi Arabistan'a karşı çıktı. Bunların başında milyarder prensin yaklaşık 607 milyon değerinde yüzde 4.71'lik hissesi bulunan Twitter yer aldı. ABD'li şirket, Prens Selman'a "Talal'ın imzası olmadan hisse devrini gerçekleştiremeyiz" mesajını yolladı.


Talal'ın üçüncü eşi Amira da ev hapsinde tutuluyor.

HALKIN PARASI
Suudi Arabistanlı Bakan El Kasabi, yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltıların sona erdiğini söyledi. Şüphelilerle yapılan anlaşmalar sonucu 100 milyar dolara yakın paranın elde edilebileceğini söyledi. Kasabi, gözaltına alınan kişilerle yapılan anlaşmalar sonucu el konulan paraların yatırılması için maliye bakanlığının özel bir hesap açtırdığını ve başsavcılığın tahminlerine göre bu hesapta 50 ila 100 milyar dolar birikebileceğini söyledi. "Bu para kesinlikle konut ve genel kamu ihtiyaçları için kullanılacak çünkü bu para halkın parasıdır. Kalkınma projelerinden başka hiçbir amaç için kullanılmayacak" dedi. ABD'li iş adamlarının yolsuzluk operasyonunun doğuracağı sonuçlar hakkında kaygılı olduğunu söyleyen Kasabi "Bu konuda kaygılılar... Bunun burada bitip bitmeyeceğini merak ediyorlar" diye konuştu.