10 soruda, ABD'nin terör örgütleriyle iş birliği

Giriş Tarihi 15 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 15 Kasım 2017, 20:24
10 soruda, ABD’nin terör örgütleriyle iş birliği

İÇİNDEKİLER

ABD'NİN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İŞ BİRLİĞİ
Rakka'da PKK-PYD teröristleriyle DEAŞ teröristlerinin işbirliği, görüntülerle belgelendi. ABD müttefiki olan PYD terör örgütünün bir başka terör örgütü DEAŞ ile ortaklığını inkar etmedi, aksine sahip çıktı. Peki bu ne anlama geliyor?

RAKKA'DA NE OLMUŞTU?

Rakka DEAŞ terör örgütünün başkent ilan ettiği önemli bir şehirdi.

Haziran ayında ABD buranın alınması için operasyon başlattı. Sahaya da PKK-PYD teröristlerini sürdü. PKK-PYD teröristleri geçen ay Rakka'yı işgal etti, PKK elebaşının posterleriyle gövde gösterisi yaptı.

RAKKA, TERÖR ÖRGÜTLERİNİN GERÇEK YÜZÜNÜN ORTAYA ÇIKTIĞI ŞEHİR Mİ?

Rakka'da PKK elebaşının posterinin açılması, ABD'nin inkar ettiği PYD gerçeğinin resmi belgesiydi. PKK ile PYD'nin aynı örgüt olduğu Rakka'da resmen ortaya çıktı. Bu olayın ardından DEAŞteröristlerinin tahliyesine PKK'lıların öncülük ettiği de görüntülendi. Bu da PKK'nın DEAŞ ile ittifakının belgesi oldu.

PKK-DEAŞ ARASINDAKİ ANLAŞMA NEYDİ?

Rakka operasyonunda neredeyse çatışma hiç olmadı. DEAŞ şehri teslim etti. Bir terör örgütü gitti diğeri geldi. Buna karşılık PKK-PYD teröristleri otobüs ve kamyon kiralayıp, en az 300 DEAŞ teröristinin aileleriyle birlikte şehirden güvenli şekilde ayrılmasını sağladı, hem de DEAŞ teröristlerinin silahlarıyla gitmesine izin verildi.



PEKİ ABD'NİN RAKKA OPERASYONU İÇİN VERDİĞİ SİLAHLAR?

Rakka'da iki terör örgütü çatışmadı, anlaşma yaptı. Oysa ABD PYD'ye yüzlerce tır dolusu silah verirken, Türkiye buna karşı çıktığında, "Biz bu silahları Rakka'da DEAŞ'a karşı kullanılacak diye veriyoruz" demişti. Ama sonuç çok farklı, verilen silahlar DEAŞ'a doğrultulmadı.

Bu da Türkiye'nin haklılığını bir kez daha ortaya koydu çünkü ABD'nin verdiği silahlar direk PKK terör örgütünün oldu.


PKK, ABD SİLAHLARINI NEREDE KULLANIYOR?

PKK teröristleri, ABD'den aldıkları silahları DEAŞ'a karşı kullanmaya gereği duymadı. Bu bir yalandı. Zaten PKK gelince DEAŞ çekildi, silaha gerek kalmadı. PKK-PYD teröristleri ABD'den aldığı silahları Afrin'de kullanıyor, Fırat Kalkanı ile özgürleştirilen Azez-Cerablus hattındaki muhaliflere karşı kullanıyor, Azez'deki sivil Suriye halkına karşı kullanıyor.

"ABD DEAŞ İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR" DİYEBİLİR MİYİZ?

ABD-DEAŞ arasındaki bağı Amerika Başkanı Donald Trump, seçimden önce söylemişti, DEAŞ'i Obama'nın kurduğunu söylemişti. Rakka'da ABD'nin adamları olan PYD teröristlerinin, DEAŞ teröristlerini otobüslerle yolcu etmesi, iki terör örgütünün ortaklığı, ABD'nin izni, bilgisi ve hatta Amerikalı danışman, asker ve istihbaratçıların aracılığı olmadan gerçekleştirilemezdi.


ABD DEAŞ'LA BAŞKA NERELERDE İŞBİRLİĞİ YAPTI?

2015 yılında Sincar'da DEAŞ işgali varken, DEAŞ teröristlerinin vurulmasını engellemişlerdi. DEAŞ teröristleri Irak'tan Suriye'ye Rakka şehrine konvoy halinde giderlerken, Amerikan helikopterleri, DEAŞ konvoyuna eskortluk yaparken görüntülenmişti.

DEAŞ-PKK VE ABD ÜÇGENİ SURİYE'DE NELER YAPTI?

DEAŞ ortaya çıkmadan önce mesela 2013 yılında Suriye topraklarının yarıdan fazlası muhaliflerin kontrolündeydi ama DEAŞ birden ortaya çıkıp, muhaliflerin şehirlerine saldırdı ve hepsini işgal etti sonra bu şehirler göstermelik çatışmalar ya da sözde operasyonlarla ABD destekli PKK-PYD teröristlerinin eline geçti. Bu sadece Rakka'da değil, Telabyad'da, Kobani'de, Münbiç'te de böyle oldu.

ABD, SÖZDE OPERASYONLARDA NEDEN TORBANIN AĞZINI AÇIK BIRAKIYOR?

ABD Musul'da da bunu yaptı. DEAŞ'a operasyon yaparken, torbanın ağzını açık bıraktı. Teröristlere kaçmaları için koridor açtı. Operasyonlarda DEAŞ teröristleri imha edilmedi, yakalanmadı, öldürülmedi, çoğunun kaçması için yol bile açıldı, kaçmaları sağlandı. Musul'da olan Rakka'da da oldu, Deyrizor'da da oldu.

ABD, DEAŞ TERÖRİSTLERİNİ ÖLDÜRMEYİP NE YAPMAYI AMAÇLIYOR?

DEAŞ teröristlerinin Suriye ve Irak'ta kontrol altında tuttuğu bölgeler minimuma indi. Peki o teröristler öldürülmediler ne olacak?

Belli ki DEAŞ projesi devam ediyor. Suriye ve Irak'tan çıkanlar, yarın öbür gün başka topraklarda terör faaliyetine devam edecekler. Bu bölgelerin de Suudi Arabistan-İran merkezli krizden etkilenecek yerler olması muhtemel, Yemen'de zaten bu durum mevcut, bundan sonra Lübnan'da karşımıza çıkabilirler.


DEAŞ İLE MÜCADELE NASIL YAPILMALIYDI?

ABD, 2014'te DEAŞ'in Musul'daki işgalinin hemen birkaç gün sonrasında DEAŞ'la mücadele adı altında bir tekel oluşturdu. Bu tekeli kıran tek güç Türkiye oldu. Fırat Kalkanı bunun örneğidir, Cerablus'ta, El Bab'te DEAŞ ile yapılan mücadelede onlarca terörist öldürüldü, kaçmalarına izin verilmedi.

Taha DAĞLI/SABAH