Soykırım silahları İsrail malı

İsrail, ABD ve AB’nin ambargo uyguladığı Myanmar ordusuna, silah ve askeri eğitim veriyor. Burada test ettiği silahları daha sonra da Filistinliler üzerinde kullanıyor

Giriş Tarihi 07 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2017, 02:43
Soykırım silahları İsrail malı

İÇİNDEKİLER

Arakanlı Müslümanlar'a yönelik etnik temizlik uygulayan Myanmar, silahlarını ve askeri eğitimini İsrail'den alıyor. ABD ve Avrupa Birliği'nin silah ambargosu uyguladığı Myanmar'a, İsrailli insan hakları aktivistlerinin itirazlarına rağmen Netanyahu hükümetinin desteği sürüyor.

100 TANK VE ÇOK SAYIDA SİLAH
Middle East Eye sitesinin haberine göre İsrail'in Myanmar'a sattığı silahlar arasında en az 100 tank, çok sayıda silah ve sınır devriye botları bulunuyor. İsrailli yetkililerin silah satışı için Myanmar'ı ziyaret ettiği ocak ayında, İsrail Anayasa Mahkemesi'ne bu satışların durdurulması için dilekçe veren avukat Eitay Mack "İsrail, silahları sattıktan sonra bu silahların ne amaçla kullanıldığına dair herhangi bir hükme sahip değil. Ancak edindiğimiz bilgilere göre bu silahlar Arakan'daki özel kuvvetlere veriliyor" dedi.

SONRA GAZZE'DE KULLANIYOR
İnsan hakları aktivisti Ofer Neiman da "Bunun İsrail'in Filistin halkı üzerindeki baskı politikasıyla da güçlü bir irtibatı var. Filistinliler üzerinde kullanılan silahlar 'saha testi' için, gezegendeki en kötü rejimlere satılıyor" dedi. Arakanlı Müslümanlara dair savaş suçlarını araştıran akademisyen Penny Green de "Gazzelilere yönelik şiddet dolu geçmişi İsrail hükümetinin etik değerleri umursamadığını net şekilde gösteriyor" ifadelerini kullandı. Penny, İngiltere hükümetinin de geçtiğimiz yıl 300 bin sterlin harcayarak Myanmar ordusuna eğitim verdiğini ileri sürdü. İsrail'in Haaretz gazetesinde John Brown imzasıyla yayımlanan makalede de İsrail hükümetlerinin, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmünü bilmelerine rağmen silah satmayı sürdürdüğü belirtildi.

SABAH