Rusya ve Çin'den Kuzey Kore açıklaması

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Liu Jieyi ve Rus temsilci Vasiliy Nebenzya Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 04 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 04 Eylül 2017, 23:36
Rusya ve Çin’den Kuzey Kore açıklaması

İÇİNDEKİLER

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore'nin talebi üzerine Kuzey Kore'nin en son yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplandı.

"KORE YARIMADASI'NDA KAOS VE SAVAŞA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu, Konsey'de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'nin nükleer füze denemelerinin neden olduğu krizin ve artan gerginliğin müzakere yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi.

Liu, "Çin, Kore Yarımadası'nda kaos ve savaşa asla izin vermeyecek." diye konuştu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia da "Bölgede barış ciddi tehdit altında ve sıcak bir sahneye dönüşen bu tehdit her zamankinden daha büyük." ifadesini kullandı.

Nebenzia, BMGK kararlarını dikkate almayan Kuzey Kore'nin güçlü bir şekilde kınanması gerektiğini belirterek, krize siyasi ve diplomatik bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.

RUSYA: "ASKERİ ÇÖZÜM YOK"
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Kuzey Kore'nin nükleer silahların yayılmaması düzenini baltalamaya yönelik çizgisinin Pyongyang için ciddi sonuçlar doğuracağını, fakat Kore Yarımadası'nın problemleriyle ilgili askeri çözüm seçeneğinin bulunmadığını belirtti.

"Kuzey Kore yönetiminin, nükleer silahların yayılmaması düzenini baltalamaya yönelik eylemlerinin, Kore Yarımadası'nda ve küresel çapta barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturması üzüntü verici. Böyle bir çizginin devam etmesi, Kuzey Kore için de ciddi sonuçlar doğuracak. Aynı zamanda bizim için Kore Yarımadası'nın problemlerine askeri çözümün bulunmadığı apaçık ortada. (…) İlgili tüm tarafları nükleer sorun dâhil Kore Yarımadası'nın sorunlarının tamamen çözülmesi için mümkün olan tek yöntem olarak diyaloğa ve görüşmelere beklemeden dönmeye çağırıyoruz."

Kuzey Kore yetkilileri, yeni geliştirdikleri kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediklerini açıklamıştı. Deneme sonucu bölgede dün Sabah saatlerinde sarsıntı meydana gelmiş, Kuzey Kore basınındaki haberlerde, denemenin, ülkenin lideri Kim Jong-un'un emriyle yapıldığı ve başarılı olduğu duyurulmuştu.