Avrupa’ya tokat

Genç yüzücü Yusra Mardini, Ege’yi yüzerek geçip Avrupa’ya göç etti. Mültecileri temsilen Macaristan’daki Dünya Şampiyonası’na çağrıldı. Budapeşte’de tüm kameralar ona çevrildi. O ise sözleriyle Avrupa’yı titretti: İki yıl önce Budapeşte Tren Garı’nda polis bize saldırdığında hiç kamera yoktu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2017 Güncelleme 31 Temmuz 2017, 01:48
Avrupa’ya tokat

İÇİNDEKİLER

Yusra Mardini'nin hikayesi 2016 Rio Olimpiyatları'nın en dokunaklı olaylarından biriydi. Kız kardeşi ile birlikte Suriye'deki iç savaştan kaçıp aylar süren yolculuktan sonra Almanya'ya ulaşmıştı. Mültecileri temsilen Rio'ya gitmesi sağlandı. Madalyaya yaklaşamadı ancak tüm dünya onu tanıdı. Yusra, Türkiye'den Yunanistan'a geçerken içinde 20 kişinin bulunduğu bot su almaya başlamıştı. Kendisi gibi yüzücü olan kız kardeşi Sarah ile birlikte suya atlayan Yusra 4 saat boyunca sığınmacıların bulunduğu botu Midilli Adası'na kadar yüzdürdü.

20 KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI
Yunanistan'dan Almanya'ya gitmek ise tam 1 aylarını aldı. Önce Türkiye, sonra bin bir güçlükle gidilen Yunanistan'dan sonra iki kardeş Makedonya, Sırbistan, Macaristan, ve Avusturya'yı aşarak Almanya'ya ulaştı. Burada ülkenin en köklü kulüplerinden biri olan Wasserfreunde Spandau 04'te çalışmalarına başlayan Yusra, kısa zamanda azmi sayesine antrenörlerini etkilemeye başardı. Rio 2016'da favori olmasa da adını duyurdu. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda madalya için hedef koydu. Geçen hafta ise Macaristan'daki FINA Dünya Şampiyonası'nda 200 metre serbest ve 100 metre kelebekte havuza girdi. Yine madalyadan uzak kaldı. Ancak yarışlar sonrası tüm kameralar onun için hazırdı. Yaptığı açıklamada hayatta kaldığı için şanslı olduğunu ve Almanya'ya gelişinde yardım eden herkese teşekkürlerini sunduğunu belirtti. Ve biraz gözleri dolarak şu sözleri de ekledi. "İki yıl önce kardeşimle beraber güçlükle geldiğimiz Budapeşte'de tren garında diğer mültecilerle kalıyordu. Polis geldi ve bize saldırdı. Coplarla bizi dövdü. Ancak o gün hiçbir kamera beni çekmiyordu."

TARİHE GEÇEBİLİR
19 yaşındaki Yusra Mardini yüzme idmanlarına Almanya'da devam ediyor. FINA Dünya Şampiyonası'na bağımsız yüzücü olarak katılan Mardini, olimpiyatlara ise "Mülteciler" bayrağıyla katılıyor. Mardini'nin 2020 Tokyo'da madalya kazanan ilk mülteci sporcu olması bekleniyor.