Mescid-i Aksa zaferi

Mescid-i Aksa’daki İsrail zulmü 13 günlük direnişin ardından dün sonlandı. Müslümanların ibadet hakkını engelleyen tüm barikatlar kaldırıldı. Filistinliler ‘Zafer tüm Müslümanların” diyerek kutlamalar yaptı

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 02:14
Mescid-i Aksa zaferi

İÇİNDEKİLER

İsrail, 14 Temmuz'da başlattığı Mescid-i Aksa zulmünden tamamen geri adım attı. Filistinlilerin barışçıl direnişlerinin ardından Tel Aviv yönetimi kutsal mekanın kapılarına yerleştirdiği tüm güvenlik önlemlerini kaldırdı. Dedektörlerin ardından önceki gece demir korkulukların da kaldırılması, Filistin halkı tarafından sevinçle karşılandı. Mescid-i Aksa'nın Aslanlı Kapısı'nda toplanarak kutlama yapan binlerce Filistinli, İsrail hükümetinin geri adımını protestoların zaferi olarak yorumladı. Mescid'i Aksa'nın kapılarına Filistin bayrakları asan Müslüman halk, tekbir getirerek Filistin marşları söyledi.

İLK NAMAZ İKİNDİ VAKTİ KILINDI
Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Kudüs Başkadısı Vasf Bekri, Kudüs İslam Vakfı Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz Salhab ile Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri'den oluşan Kudüslü alimler, halka Harem-i Şerif'e girme çağrısında bulundu. Mescid-i Aksa'daki ilk namazın ikindi vaktinde kılınacağı açıklandı. İsrail polisi ise Hutta Kapısı'nı ilk etapta açmadı. Filistinlilerin tepkisinden sonra tüm kapılar açıldı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girdi. Ancak İsrail polisi, 14 Temmuz'dan bu yana ilk defa Mescid-i Aksa'ya girebilmenin sevincini yaşayanlara yine ses bombası ve plastik mermilerle müdahale etti. Tekbir getiren Filistinliler ile polis arasında arbede yaşanırken, Mescid-i Aksa'nın içerisinde ve dışarısında 113 kişi yaralanırken, bir Filistinli de hayatını kaybetti.

"ZAFER TÜM MÜSLÜMANLARIN"
Filistinli Nehle İbrahim, "Kudüslülerin fedakarlıkları, yorgunlukları boşa gitmedi. Ancak Allah'ın yardımıyla zafere ulaştık. Tek isteğimiz Mescid-i Aksa'daki hakkımızdır. Bu zafer, tüm Müslümanlarındır" ifadelerini kullandı. İsrail polisi, 14 Temmuz'da Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, 2 İsrail polisi ise hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti. O günden beri Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda eden Filistinliler, İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalmıştı.

BU SEFER KUTLAMA İÇİN TOPLANDILAR
Alimlerin çağrısından sonra Harem-i Şerif'in de içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin farklı noktalarında kutlama yapan Filistinli kadın, erkek, çocuk ve yaşlılar mutluluktan gözyaşı döktü. Filistinliler kutlamaları sırasında zaman zaman tekbirler getirerek, sevinç çığlıkları attı.

ERDOĞAN'IN MÜDAHALESİ ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRDI
İsrail yönetiminin Mescid-i Aksa'ya yönelik tutumuna en başından beri tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri dünya basınında geniş yer buldu. Mescid-i Aksa'da yaşananlarla ilgili yapılan her haberde Erdoğan'ın "İbadetlerini yapmaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. Mescid-i Aksa Müslümanların gözbebeğidir. Kutsallarımızın ayaklar altına alınmasına sessiz ve tepkisiz kalamayız" sözlerine de yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta İsrailli ve Fransız mevkidaşı olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin lideriyle de krizin çözümü için yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü.

"BİZİ KUDÜS'E GÖTÜRÜN"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrasında Kudüs turlarında patlama yaşanıyor. Mescid-i Aksa'yı görmek isteyen vatandaşlar, Kudüs turları düzenleyen acenteleri arayarak Kudüs'e gitmek için başvuruyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TBMM'deki AK Parti grup toplantısında İsrail'in uygulamalarını eleştirerek "Buradan tüm vatandaşlarıma ve tüm Müslümanlara çağrıda bulunuyorum. İmkanı olan herkes, lütfen Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı ziyaret etsin. Gidemeyenler de oradaki kardeşlerimize yardım göndersinler" dedi. Mescid- i Aksa'da yaşanan olaylar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Kudüs turları düzenleyen turizm acentelerine yapılan taleplerde artış yaşandı.

HENİYYE: BU İSRAİL'İN YENİLGİSİ
Gazze'deki Filistinli grup ve kuruluşlar, İsrail'in ihlallere son vermesinin Filistin halkının zaferi olduğunu belirtti. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Aksa'da son yaşananların zaferin parlak sayfalarından biri ve işgalin Kudüs ve Aksa'daki yenilgisinin başlangıcı olduğunu söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik son uygulamalarına tepki olarak açıkladıkları "ilişkileri askıya alma" kararının halen geçerli olduğunu kaydetti. Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail Polisinin müdahalesi sonucu yaralanan bir Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

SABAH