3. Körfez Savaşı

Arap ülkeleri Katar’ı teröre yardımla suçladı. Bütün ilişkilerini dondurdu. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Maldivler’in bu kararı Batı baskısıyla aldığı iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2017 Güncelleme 06 Haziran 2017, 00:24
3. Körfez Savaşı

İÇİNDEKİLER

Dünya dün yeni bir krize sahne oldu. Suudi Arabistan liderliğindeki 7 ülke, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesti. Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı SPA, ülkenin milli güvenliği için Katar ile ilişkilerin kesildiği, deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığını bildirildi. Ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Bahreyn, Yemen, Libya ve Maldivler'in de aynı kararı aldığı duyuruldu. 7 ülkenin aldığı bazı kararlar şöyle oldu: Katar, Yemen'e müdahale için oluşturulan koalisyondan çıkarıldı. Suudi Arabistan, kara sınırını kapattı ve ülkesindeki Katar vatandaşlarını ayrılması için 2 haftalık süre tanıdı. BAE diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanıdı ve kendi vatandaşlarının Katar'a gitmesini yasakladı. Mısır hava sahası ve limanlarını kapattı. Suudi Arabistan, Katar merkezli El Cezire televizyonun ofislerini kapattı.

TİLLERSON: KONSEY DAĞILMAMALI
Son zamanlarda bölgede yaşanan en büyük diplomatik krize bir hackleme neden oldu. Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınladı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurdu. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan taraflara diyalog çağrısı geldi. Tillerson, "Tarafların, oturup farklılıklarını konuşmasını destekliyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi dağılmamalı" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Bu, onların bileceği iş. Biz ülkelerin ilişkilerine karışmıyoruz" açıklamasını yaptı.

GERÇEK DIŞI BİLGİLER
Kata r, 7 ülkenin diplomatik ilişkileri kesme kararını kınadı. Katar Dışişleri Bakanı Mohammed bin Abdulrahman Al Thani ülkelerin Katar ile diplomatik ilişkileri kesme kararının üzücü olduğunu belirtti. "Karar haksız ve asılsız suçlamalar üzerine kurulu" dedi. Açıklamada Katar'ın bir süredir "amacı devlete zarar vermek olan ve tamamı uydurma olan bir iftira kampanyasına maruz kaldığına" işaret edildi.



ERDOĞAN ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kriz ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birçok ülkeyle telefon diplomasisi yürüttüğünü açıkladı. Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız İİT dönem başkanı sıfatıyla da, çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla, bunların bir kısmı İslam ülkeleri, bir kısmı Batı ülkeleridir, ikili telefon görüşmeleri yaparak, sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürecin içine dahil olmuştur" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar'a uygulanan yaptırım kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

KILIÇ DANSININ NETİCESİ
Gündeme bomba gibi düşen bu gelişmenin ardından İran, yaptığı açıklamayla ABD'yi suçladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin özel kalem müdür yardımcısı Hamid Aboutalebi, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Yaşananlar kılıç dansının ilk sonucu" ifadelerini kullandı. Trump, Riyad ziyareti sırasında Suudi Arabistanlı yetkililerle kılıç dansı yapmış, dansın görüntüleri sosyal medyada günlerce konuşulmuştu



ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, dün akşam telefonda konuştu. Zirvede Katar krizi ele alınırken, iki lider ilgili taraflara diyalog çağrısı yaptı. Görüşmede Basra Körfezi bölgesinde barış ve istikrarı korumanın önemi de vurgulandı.