Vuransa

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu olaylı geçti. Macron yüzde 23.9 ırkçı lider Le Pen yüzde 21.5’te kaldı. Ülke tam manasıyal ikiye ayrıldı. Toplam oyu yüzde 40’ı bulan ikinci ve üçüncü adaylar Macron’un yanında olacaklarını açıklayınca, Le Pen taraftarları sokakları savaş alanına çevirdi. Polisler göstericilere coplarla vurup sert cevap verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2017 Güncelleme 25 Nisan 2017, 01:58
Vuransa

İÇİNDEKİLER

13 Kasım 2015'teki terör saldırıları sonrası 130 kişi yaşamını yitirdi. Ardından Olağanüstü Hal İlan edildi. Ve Fransa OHAL'in devam ettiği günlerde sandığa gitti. Fransa'da, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu önceki gün yapıldı. Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron, oyların yüzde 23.9'unu alarak seçimden birinci çıktı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen de yüzde 21.5'lik oy oranıyla ikinci oldu. Ülkedeki seçim haritası Fransa'nın Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldığını gösterdi. Katılımın yüzde 76 olduğu seçimde merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı François Fillon ve aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon ise yüzde sırasıyla yüzde 19.9 ve 19.6 oy aldı. İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tur oylamaya kalırken, ikinci ve üçüncü sırayı alan adaylar Le Pen'in seçilmemesi için Macron'u destekleyeceklerini açıkladı. Le Pen taraftarları ise sadece 23.9 oy alan Macron'un tüm ülkeyi yönetecek olmasına isyan etti. Seçim sonrası yapılan ittifakın etik dışı olduğunu savunan göstericiler sokağa indi. Kendilerinin 48 seçim bölgesini kazandığını, Macron'un ise 39 bölgede ilk aday olduğunu belirten eylemciler, sokakları savaş alanına çevirdi. Eylemcilere Fransız polisinin cevabı sert oldu. Cop ve biber gazıyla göstericilere karşı koyan emniyet güçleri birçok protestocuyu döverek gözaltına aldı. Aynı anlarda Macron taraftarları ise zafer kutlamaları yapıyordu.


Fransız polisi göstericilere acımadı. Le Pen lehine gösteri yapanlara kurşun yağdırdı. Fransızlar nereye kaçacağını şaşırdı.


LE Pen taraftarları, Paris sokaklarını savaş alanına çevirdi. 8.5 milyon oy alan Macron yanlıları ise sevinç gösterileri düzenledi.

TEK ADAM ERDOĞAN
Fransa'daki seçimlerde oy kullanma işlemlerinin ardından sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar ise seçimlere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damga vurduğunu ortaya çıkardı. Birçok gurbetçi vatandaşımızın pusulalara Erdoğan ismini yazdıkları gözlendi. Bazı vatandaşlar zarflara "Reisten başka oy verecek adam yok. Uzun adam şu Avrupa'ya bir el atsan" şeklinde notlar bıraktı. Ön seçimlerde de gurbetçilerden destek alan Erdoğan, kendisine çıkan oy sayısıyla 7 sağcı adayın yarıştığı ön seçimde eski başbakanlardan Jean François Cope'yi geride bırakmıştı.