Ömürlük kraliçe

İngiltere Kraliçesi Elizabeth, dün 91 yaşına bastı. En uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. Dünya tarihine tanıklık yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2017 Güncelleme 22 Nisan 2017, 01:57
Ömürlük kraliçe

İÇİNDEKİLER

İngiltere, Kraliçe 2. Elizabeth'in doğum gününe odaklandı. 21 Nisan 1926'da dünyaya gelen Elizabeth, babası Kral 6. George 6 Şubat 1952'de öldüğünde 25 yaşındaydı. 1952'de tahta çıktı. İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. İngiltere Kraliyet tahtında 65. yılını dolduran Kraliçe Elizahebth, dün tam 91 yaşına bastı. Kraliçe'nin doğum günü nedeniyle ülkede bayram havası yaşandı. Kraliçe'nin doğum günü şerefine İngiltere'nin dört bir yanından top atışları yapıldı. Westminister Sarayı'nda çanlar çalındı. Asıl doğum günü olan 21 Nisan ve resmi olarak Haziran ayında olmak üzere yılda 2 kez doğum günü kutlanan Elizabeth için düzenlenecek kutlama takvimi ortaya çıktı. Kraliçe Elizabeth için 12-15 Mayıs'ta Windsor Sarayı'nda atlı gösterilerin yapılacağı açıklandı. 10 Haziran'da da Londra'daki St Paul's Katedrali'nde tören ve 11 Haziran'da Kraliçenin resmi konutu Buckingham Sarayı yakınlarında atlı geçiş töreni düzenleneceği vurgulandı. Gerçek doğum günü olan 21 Nisan'ı ailesiyle kutlamayı tercih eden kraliçe, 91 yıllık hayatında adeta tarihe şahitlik yaptı. Kraliçe Elizabeth, 1952 yılında tahtta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin tahtta kaldığı süre içinde dünya soğuk savaşa başladı ve bitirdi. Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı. Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta olduğu süre içinde 13'ü İngiltere'de olmak üzere kendisini hükümdar kabul eden ülkelerde 150'den fazla başbakan görmeyi başardı. Bu anlamda Kraliçe Elizabeth, sadece en uzun tahta kalan değil, en çok başbakan gören bir isim olarak da rekora imza attı.

91 YILDA NELER YAŞADI NELER!
Kraliçe Elizabeth, 1947'de Edinburgh Dükü Philip Mountbatten ile evlendi.
4 çocuk, 8 torun, 5 torununun çocuğu oldu.
kinci Dünya Savaşı'nı (1939-1945) gördü.
1961'de Berlin Duvarı'nın yapılışına şahit oldu.
16 genel seçim gördü.
1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılışına şahitlik etti.
Winston Churchill'den Theresa May'e kadar toplam 13 İngiliz Başbakanı gördü.
Onlarca ülkenin kraliçesi olarak toplam 150'yi aşkın başbakan eskitti.
Hayatının yüzde 72'sini kraliçe olarak geçirdi.
Mal varlığının değeri ise 340 milyon pound.


Kraliçe Elizabeth'in doğum günü şerefine İngiltere'de top atışı yapıldı.

'EMEKLİYE AYRILABİLİR'
91 yaşına giren 2. Elizabeth, sağlık sorunları nedeniyle gözlerden uzak kaldı. Bu durum Kraliçe 2. Elizabeth'in 'emekliye ayrılabileceği' tartışmalarına yol açtı. Elizabeth'in tahtı bırakması halinde oğlu Charles tahta geçecek. Böylece 68 yaşındaki Charles, İngiliz tarihinin tahta çıkan en yaşlı monarkı unvanını alacak.

MAĞDUR PRENS
Geleneksel olarak her yıl 2 kere doğum günü kutlayan Kraliçe Elizabeth, 21 Nisan 1926'da dünyaya geldi. 6 Şubat 1952'de kraliçe olan Elizabeth, dün 91 yaşına girdi. Kraliçe'nin tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu 68 yaşındaki Galler Prensi Charles'ı etkiledi! Prens Charles, Birleşik Krallık'ta en uzun tahtı bekleyen varis olarak tarihe geçti.