Rusya'da muhaliflere sert müdahale

Pazar günü Rusya'da gerçekleşen protestolarda en az 500 kişinin gözaltına alındı.

Giriş Tarihi 27 Mart 2017, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2017, 15:29
Rusya’da muhaliflere sert müdahale

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere birçok şehirde, "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu ve aktivist Aleksey Navalnıy ile diğer muhalif grupların desteklediği protesto gösterileri düzenlendi.



BBC Türkçe'nin haberine göre Rusya'da yolsuzlukları protesto çağrısı yapan muhalif lider Aleksey Navalnıy, başkent Moskova'da gözaltına alındıktan sonra yargıç karşısına çıktı. Duruşma salonundan kendi fotoğrafını çeken ve Twitter'da paylaşan Navalnıy, "Bizim de onları dava edeceğimiz zaman gelecek. Ve o zaman adil olacak." dedi.

Navalnıy, Medvedev'e atfen, "Onun yolsuzluk faaliyetleri Rusya'nın 99 kentinde insanların sokağa dökülmesine neden oldu" dedi.



Gösteriler, Navalnıy'ın Başbakan Dmitriy Medvedev hakkındaki yolsuzluk iddialarının yer aldığı bir rapor yayınlaması üzerine organize edildi.

Ülke genelinde son 5 yılın en büyük protestolarına binlerce kişi katılmış, en az 500 gösterici gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu gençler.

Rusya polisinin göstericilere karşı sert tavrı Batı'da eleştiri konusu oldu. Gözaltıları kınayan ABD ve AB, göstericilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi.



ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, göstericilerin gözaltına alınmasını "demokrasiye hakaret" olarak nitelendirdi. Toner "Rusya hükümetine barışçıl göstericileri acilen serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz. Alexei Navalny'nin gözaltına alınmış olmasından da rahatsızlık duyuyoruz." dedi.

AB'den de Pazartesi sabahı benzer bir açıklama geldi. Rusya'da göstericiler, adı yolsuzluk iddialarına karışan Başbakan Dimitri Medvedev'in istifasını istiyor.



Gösterilerde "Kahrolsun Putin", "Putinsiz Rusya" sloganları atılmıştı. Aleksey Navalnıy ise Kremlin'e yakın üst düzey yetkilileri hedef alan yolsuzlukla mücadele eylemleriyle biliniyor.

Geçen yıl yargılandığı bir davada suçlu bulunan Navalnıy, cumhurbaşkanlığı seçiminde Vladimir Putin'e karşı aday olmamamıştı.