Lord of the kaos

İngiliz Parlamentosu terör hedefi oldu. Ancak İngiliz polisi sınıfta kaldı. Parlamento içinde hiçbir tedbir almayan görevliler tam bir kaosa neden oldu. Panik içindeki Lordlar, saatlerce bir binadan öbürüne koşturuldu. Tahliye ancak 6 saatte tamamlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2017 Güncelleme 25 Mart 2017, 02:07
Lord of the kaos

İÇİNDEKİLER

İngiltere'nin başkenti Londra'da dün düzenlenen terör saldırısı, parlamentonun beklenmedik bir durumda nasıl boşaltılacağı konusuna titizlikle yaklaşmalarına rağmen İngiliz güvenlik güçlerinin, binadakilerin tahliyesinde yetersiz kaldığını ortaya koydu. Parlamentodaki hiçbir görevli bahçeden gelen bağırışlara tepki göstermedi. Görevliler, ancak parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'na ait komisyon salonunda yabancı basın için düzenlenen toplantıya katılan Anadolu Ajansı muhabirinin saat 14.30 civarında "Parlamento civarında olay yaşandığına ilişkin bilgiler geliyor" diyerek toplantıyı kesmesi üzerine bilgi almak için toplantı salonundan ayrıldı. Kısa bir süre sonra dönen bir görevli, dışarıda beklenmedik bir olay yaşandığı ve güvenlik tarafından bildirilene dek salondan ayrılmamaları gerektiği uyarısında bulundu. Ondan sonra yetkililer ne yapacaklarını bilmeden hareket ederken, parlamentodaki herkesin tahliye edilmesi yaklaşık 6 saat sürdü. Panik, korku ve kaos içinde geçen anlar ise dakika dakika yandaki şekilde yaşandı.



BAŞBAKAN PANİKTE
Londra'yı kana bulayan saldırılar sırasında parlamentodan apar topar uzaklaştırılan Başbakan Theresa May'in görüntüleri ortaya çıktı. Kayıtlarda May, korumaları tarafından zırhlı Jaguar marka aracına bindirilirken görüldü. May'in bir an yönünü şaşırdığı o anlar da görüntülere yansıdı.



14.40: Hem Lordlar Kamarası hem Avam Kamarası'ndaki tüm toplantılar iptal edildi.
15.30: Lordlar Kamarası'na ait binada bulunanlar ortak bir yerde toplanmak üzere başka bölümlere yönlendirildi. Ancak burada kaos yaşandı.
15.40: Lordlar Kamarası'nda herkes binanın avlusuna getirildi.
15.50: Polis, avludaki kişilere "Lord da olsanız, milletvekili de olsanız bizim dediklerimize uyacaksınız. Biz koşun dersek koşacaksınız, burada bekleyin dersek bekleyeceksiniz" açıklamasında bulundu.
16.30: Hem Lordlar Kamarası hem de parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'na ait binalarda bulunanlar, binanın en eski kısmı olan bin yıllık Westminster Hall'a getirildi.
Bu esnada da panik yaşandı.
17.00: Aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık bin kişi parlamentonun karşısındaki tarihi Westminster Abbey Kilisesi'ne götürüldü.
17.10: Polis kilisedekilere seslenerek dışarısının güvenli olmadığını düşündüklerini söyledi.
19.00: Polis yaşlılar ve çocukları tahliye etmeye başladı.
20.30: Lordlar, milletvekilleri, gazeteciler ve çalışanlar, olaydan yaklaşık 6 saat sonra evlerine gidebildi.




YALNIZ KURT ADRİAN
Londra'da önceki gün düzenlenen saldırıda dört kişiyi öldüren saldırganın İngiliz vatandaşı Khalid Masood olduğu açıklandı. İngiliz basını, Masood'un gerçekleştirdiği eylemi, bir 'yalnız kurt' saldırısı olarak tanımladı. Saldırıya şaşıran komşuları, Masood'u "çok sakin, kibar ve iyi bir adam" olarak anlattı. İngiliz gazeteleri, 52 yaşındaki saldırganın Kent şehrinde Adrian Elms adıyla doğduğunu, Birmingham'da yaşadığını ve Müslüman olduktan sonra değiştiğini belirtti.