İngiltere'nin kararı piyasaları tepetaklak etti

Birleşik Krallık'ın "AB'den ayrılalım mı?" referandumundan ayrılık kararı çıkması küresel piyasalara çok sert bir şekilde yansıdı.

Giriş Tarihi 24 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 24 Haziran 2016, 09:43
İngiltere’nin kararı piyasaları tepetaklak etti

İÇİNDEKİLER

İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedi. Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederek bir ayın en yüksek seviyesini gördü, sterlin/TL ise Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeye geriledi.

ASYA BORSALARI DAĞILDI
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı.

Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.

IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.

Bu sabah itibariyle BBC, İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde seçimini kullandığını açıkladı. İngiltere'de şu ana kadar 382 bölgenin 304'ünden gelen sonuçlara göre ayrılık yanlıları yüzde 51.5 ile yüzde 48.5'te seyreden kalma yanlılarının önünde. ABD'de ise dün piyasa kapanışı itibariyle İngiltere'nin AB'de kalacağı beklentisi öne çıkarken, sabah saatleri itibariyle S&P 500 vadelileri yüzde 4.8 ve Nasdaq endeksi vadelileri ise yüzde 4.7 düşüş yaşadı.

"BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"
Londra'da ETF Securities araştırma ve yatırım müdürü James Butterfill, "Durum korku verici, daha önce böyle bir şey görmedim," dedi ve "Dönemsel varlıkların her çeşidinden çıkışlar göreceğiz. Birçok yatırımcı ters yakalandı ve birçou çok para kaybedecek" şeklinde görüş bildirdi.

Hong Kong'da Bocom International Holdings Co. baş Çin stratejisti Hao Hong, "Her yerde büyük dalgalanmalar var," dedi ve "Büyük spekülatörlerden biri konu hakkında özel bir tutum alana kadar, körlemesine işlem yapmak yerine, beklemede kalmak daha iyi" şeklinde görüş bildirdi.

STERLİN EN DÜŞÜK SEVİYEDE
İngiliz sterlini bugüne kadar yaşadığı en dalgalı işlem seanslarından birisini geçirirken, AB referandumunda ayrılık yanlılarının önde gitmesi ve kazanma ihtimalinin gittikçe artması üzerine 1985'ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Sterlinin yanında euro da dolar karşısında yüzde 3'ten daha fazla bir değer kaybı yaşadı. Sterlin, dolar karşısında yaklaşık yüzde 9.4 düşüşle 1.3462 dolar seviyesine geriledi ve Eylül 1985'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Sterlin yen karşısında da yüzde 13 düşerek 135.30 yen ve 160.14 yen aralığında hareket ederken, en son 137.32 yenden işlem gördü. Sterlin karşısında yüzde 6 değer kazanan euro, dolar karşısında ise yüzde 3.6 gerileyerek 1.0975 dolar oldu. Avrupa para birimlerinde yaşanan bu düşüş dolar endeksini ise yüzde 3 yükseltirken, 1978 yılından bu yana en büyük günlük artışa işaret etti.

AVRUPA BORSALARINDA SERT DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
İngiltere'nin AB'den ayrılma ihtimali sonrası Avrupa borsalarının sert düşüşlerle açılmaları bekleniyorKaynak: Avrupa borsalarında sert düşüş bekleniyor

PETROLDE KAYIP YÜZDE 6
Petrol fiyatları İngiltere'nin AB'den ayrılacağı endişeleriyle beraber yüzde 6'nın üzerinde kayıp yaşadı.

ABD türü ham petrol 2.77 dolar değer kaybıyla 47.34 dolara gerilerken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 2.75 dolar düşerek 48.16 dolar oldu.