NATO'dan Rusya'ya gözdağı! Türkiye de aralarında...

NATO’nun “Anakonda 2016” tatbikatı Polonya'da 24 NATO ülkesinden 31 bin asker ve binlerce zırhlı aracın katılımı ile başladı.

Giriş Tarihi 08 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 08 Haziran 2016, 18:39
NATO’dan Rusya’ya gözdağı! Türkiye de aralarında...

İÇİNDEKİLER

NATO'nun son yıllardaki en büyük tatbikatı"Anakonda 2016", Polonya'da başladı. Soğuk savaş bittiğinden beri Doğu Avrupa'da yapılan en büyükaskeri tatbikata, 24 NATO ülkesinden 31 bin asker ve binlerce zırhlı araç katılıyor.

Başkent Varşova yakınlarında düzenlenen tatbikata ABD 14 bin, Polonya 12 bin, diğer ülkeler ise toplam 800 asker gönderdi.

Polonyalı Korgeneral Marek Tomaszycki tarafından yönetilen tatbikatta, 35 helikopter ve 300 aracın katılımıyla 1130 paraşütlü indirme operasyonu da gerçekleşecek.

Varşova'da düzenlenecek NATO zirvesinin birkaç hafta öncesinde başlayan ve 17 Haziran'da tamamlanacak olan tatbikat, müttefik ülkelerin askeri, kimyasal ve siber tehditlere karşı işbirliğinin test edilmesi açısından önem teşkil ediyor.

RUSYA RAHATSIZ OLDU
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun başlattığı tatbikatın endişe verici olduğunu belirterek bu tür hamlelerin güven sarstığını vurguladı.

Lavrov, Rusya'nın Polonya'ya saldırma iddialarının gülünç olduğunu dile getirerek "Ciddi politikacılar Rusya'nın NATO üyesi bir ülkeye asla saldırmayacağını bilir" diye konuştu.

BÜYÜK GÖZDAĞI! TÜRKİYE DE VAR
Öte yandan Birleşik komando harekatı 6-12 Haziran tarihleri arasında Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan komando birliklerinin katılımı ile birleşik bir komando tatbikatı yapılacak. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, teröristlerle mücadelede birliklerin eğitim ihtiyacını karşılayan Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığınca birleşik bir komando tatbikatı icra edileceği belirtilmişti. Tatbikata Türkiye'den, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığı'ndan unsurların katılacağı ifade edilirken, tatbikatın amacı, "ülkelerin komando birlikleri arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak, birlikte çalışabilirliği geliştirmek" olarak açıklanmıştı.