L’Obs dedik!

Fransa’da gösteriler devam etti. Fransız basınından ilk kez L’Obs dergisi yöneticisi, protestocuların yanında olduğunu açıkladı. Aude Lancelin isimli gazeteci, Fransız devletinin baskısı sonucu, bu açıklaması nedeniyle işinden kovuldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2016 Güncelleme 06 Haziran 2016, 00:09
L’Obs dedik!

İÇİNDEKİLER

Fransa'da yeni çalışma yasasına karşı çıkanlar dün de sokaklardaydı. Paris'te bir kez daha meydanları dolduran kalabalıklara polis müdahale etmekte gecikmedi. Polis, kendisine şişeler ve taşlarla saldıran göstericilere, tazyikli su sıkarak ve göz yaşartıcı gaz atarak karşılık verdi. Gösteri sırasında biri Paris Belediyesi'ne ait olmak üzere bazı arabalar ters çevrildi. Pek çok trafik ışığına zarar veren göstericiler, bazı işyerlerinin camlarını da kırdı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre gösteri sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Fransa medyası hem protestocuları hem yaşanan olayları hem de Fransız polisinin orantısız güç kullanmasını görmezden gelmeye devam etti. Türkiye'de benzer olaylar yaşandığından onlarca yalan ekleyerek haber yapan CNN, AFP ve BBC gibi uluslararası kuruluşlar ise Paris için "Göstericiler nefret suçu işliyor" demekle yetindi. Gezi olaylarında CNN, Gezi Parkı için "İstanbul'da kalan son park" ifadesini kullanmış, muhabirler ise "Polisler helikopterden göstericilere ateş açıyor" yalanlarını söylemişti.

DERGİYE HÜKÜMET BASKISI
Basın özgürlüğünü Türkiye'de hükümete karşı bir silah gibi kullanan çevreler, Fransa'da net bir basın özgürlüğü ihlali yaşandığında ise sus pus oldu. Bu konuda ses çıkaran ender gazetecilerden biri ise diktatörce bir kararla görevinden alındı. Fransa'nın ünlü L'Obs dergisinin yöneticisi Aude Lancelin, Paris'teki eylemcilere destek verdiği için işten kovulduğunu açıkladı. Lancelin'in yönetici olarak çalıştığı L'Obs dergisi, Hollande yönetiminin 'gerekmediği kadar solda' olarak tanımladığı bir yayın organıydı.

TURİSTLERE ATEŞ AÇILDI
Fransa 'da 75 Çek turisti taşıyan bir otobüse düzenlenen silahlı saldırıda 6 yolcu yaralandı. Independent'ın haberine göre İspanya'dan Çek Cumhuriyeti'ne gitmekte olan otobüste çocukların da olduğu belirtildi. Cam parçalarından dolayı hafif yaralananlar dışında, bir kişinin durumunun ağır olduğu aktarıldı. Önceki akşam gerçekleşen olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı.