Kelebek gibi uçtu

Dünya boksunun efsane ismi Muhammed Ali, önceki gün solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. ‘Kelebek gibi uçarım’ sözü hafızalara kazınan tüm zamanların en iyi boksörü 74 yaşında hayatını kaybetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2016 Güncelleme 05 Haziran 2016, 01:43
Kelebek gibi uçtu

İÇİNDEKİLER

Tarihler 17 Ocak 1942'yi gösterdiğinde ABD'nin Kentucky eyaletinin Louisville şehrinde Cassius Marcellus Clay Jr. ismiyle dünyaya geldi. 12 yaşındayken boksla tanıştı. Kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi. 1960'ta Roma'da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı. 1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston'u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve İslam'a geçtiğini açıkladı. Muhammed Ali ismini aldı. 1964, 1974, 1978 yıllarında olmak üzere dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez kazandı. Bu ünvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrıldı. Türkiye'de de insanlar Muhammed Ali'nin maçlarını izlemek için gece yarıları uyanırdı. 1978'de boksu şampiyon olarak bıraktı. Ancak hastalığını gizleyip Larry Holmes ve Trevor Berbick ile maça çıktı ve kaybetti. Kariyerinde sadece 5 yenilgi gören Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37'si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.



AYRICA DAVA ADAMIYDI
Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih etti. Ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği "Bütün zamanların en iyisiyim, kelebek gibi uçar arı gibi sokarım" sözlerini ispatlayarak bir efsane oldu. Birçok spor otoritesine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörüydü. Ancak Ali, sadece boksör değil, bir dava adamı, bir savaşçıydı. 2004 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu. En son solunum yetmezliği rahatsızlığıyla hastaneye kaldırıldı. Ve Cuma günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.




İSMİ DUVARA ASILDI
Muhammed Ali, isminin yazdığı mermeri "Ben Peygamberimin adını taşıyorum" diyerek yere koydurtmadı.Bu nedenle levha duvara asıldı. "Adımı yerlere yazdırmam" diyen Muhammed Ali'nin yıldız levhası Hollywood Bulvarı'nda bulunan duvardaki tek yıldızdır.



SAVAŞA KARŞI ÇIKTI
Muhammed Ali, çok sevdiği boksa 1967'den 1970'e kadar ara vermek zorunda kaldı. "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım" diyerek Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alındı. Dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas etti. Ailesinin yardımı ve üniversitelerde yaptığı konuşmalarla geçimi sağladı. 1970'te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü.



'İSLAM BARIŞ DEMEKTİR '
Afro-Amerikan Müslümanlar'ının temsilcisi Malkom X'ten etkilenerek İslam dinine geçerek Müslüman olan Muhammed Ali, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları üzerine İslam'a yönelik siyasi ve söylemsel saldırılara dayanamadı. Başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile sıfır noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duydu. Bu durumu ise şöyle açıkladı: Beni asıl inciten, 'İslam' ve 'Müslüman' adının bulaştırılarak sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılmasıdır. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.



DÜNYA BOKS TARİHİNE ADINI YAZDIRDI
Muhammed Ali, 3 buçuk sene bokstan uzak kaldıktan sonra 1971'de Joe Frazier ile 'Asrın maçı'na çıktı. Kariyerinin ilk mağlubiyetini aldı.

Ardından çenesinin kırıldığı maçta Ken Norton'a sayı ile yenildi. Daha sonra Norton'ı yenip rövanşı aldı.

1973'te Dünya Ağır Sıklet Şampiyonları olan Joe Frazier'ı ve George Foreman'ı nakavt ederek kaybettiği unvanı aldı.

1978'de L. Spinks'e yenildi. Aynı yıl Spinks'i yendi. Dünya şampiyonluğunu 3 kez kazanan ilk boksör oldu.





SAVAŞA SAMİMİ MÜSLÜMAN EFSANE BOKSÖR
İstanbul'da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali'yi andı. Erdoğan "Samimi bir Müslüman olarak bildiğimiz Muhammed Ali'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Yaklaşık 50 yıl önce, bugün özgürlükler ülkesi olarak tüm dünyaya nizam vermeye çalışan Amerika'da siyahiler, sırf derilerinden dolayı ikinci sınıf insan muamelesi görüyorlardı. Muhammed Ali, işte böyle bir ülkede, bileğiyle ve yüreğiyle ayrımcılık zincirlerinin kırılmasına öncülük edenler arasında yer almıştır" dedi. Erdoğan Müslümanlığı kabul ettikten sonra, sergilediği örnek tutumla, ülkesinde pek çok kişinin ihtida etmesine, hidayete ermesine vesile olmuştur" diye konuştu.



TWİTTER YORUMLARI
* Muhammed Ali'nin vefat haberi üzerine sosyal medya üzerinde 750 bin tweet atıldı. İşte o yorumlardan bazıları:
* Allah'tan zenginlik istedim, bana İslam'ı verdi.' Muhammed Ali.
* Dünyada yüceldiğin gibi ahirette de yücel inşallah.
* Benimle kucaklaşan ilk beyaz lider Erbakan'dır diyen koca yürekli adam, Allah rahmetiyle karşılasın seni.
* Sunucu: Koruman var mı? Muhammed Ali: Allah bana yeter!
* Peygamberimin adını çiğnetmem deyip adına yapılan yıldızı yere değil de duvara astıran nadide şahsiyet.
* 20. yüzyılın Spartaküs'ü, bu dünyadan göçtü. İsyanın, mizah duygusu ve düşmanına da mertlik gerektirdiğini gösteren bir kahramandı.

Mesut ALTUN