Muhaliflerden Ramazan'da ateşkes önerisi

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu müzakere heyeti, Ramazan ayında ülke çapında ateşkes uygulanması için teklif yaptı. Yüksek Müzakere Komitesi sözcüsü Basma Kodmani, teklifin silahlı gruplar tarafından da desteklendiğini söyledi.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 01 Haziran 2016, 21:07
Muhaliflerden Ramazan’da ateşkes önerisi

İÇİNDEKİLER

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (HNC), Ramazan ayı boyunca tüm Suriye çapında ateşkes uygulanmasını teklif etti.

BM'YE İLETİLDİ
Heyetin sözcüsü Basma Kodmani yaptığı açıklamada, komitenin koordinatörü Riyad Hicab'ın teklifi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mektupla ilettiğini açıkladı. Kodmani, "Ban Ki-mun'a yazılan mektup bir ateşkes önermekte. Tüm ülke çapında, Ramazan ayı boyunca saygı gösterilecek bir ateşkes olması gerektiğini biliyoruz"dedi.

"REJİM UYARSA..."
Kodmani, "Gelecek hafta başlayacak Ramazan ayı Cenevre'deki barış görüşmelerine dönmemiz için doğru koşulları, doğru atmosferi oluşturmaya başlayacaktır. HNC'nin niyeti budur" ifadelerini kullandı. Kodmani ayrıca silahlı grupların teklifi desteklediğini, rejimin ateşkese uyması halinde muhalefetin de bunu yapacağını belirtti.

SÖZCÜ DOĞRULADI
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın sözcülerinden biri de teklifi doğruladı, teklifin başını ABD ve Rusya'nın çektiği Uluslararası Suriye Destek Grubu tarafından tartışılmakta olduğunu söyledi. Sözcü "Sahadaki çatışmaları azaltacak her türlü düşünce, özellikle kutsal Ramazan ayı boyunca, memnuniyetle karşılanır" ifadelerini kullandı.