Tarihi karar

Rüşvet ve kara para aklamanın merkezinde yer alan FIFA başkanı Sepp Blatter ve yardımcısı Platini, 8 yıl futboldan men edildi... İki isim için de yargı sürecinin başlayacağı ve hapis cezasının da ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2015 Güncelleme 22 Aralık 2015, 08:56
Tarihi karar

İÇİNDEKİLER

FIFA yani Dünya Futbol Federasyonları Birliği'nin en önemli isimleri olarak gösterilen Sepp Blatter ve FIFA Başkan Yardımcısı Michel Platini, futboldan men edildi... FIFA Etik Kurulu, yolsuzluk ve rüşvet skandalı sonrası başkanlıktan istifasını açıklayan Sepp Blatter ile Michel Platini'nin 8 yıl boyunca futbolla ilgili hiçbir camiada bulunamayacağını deklare etti. Kurul'un derhal yürürlüğe giren men kararı, özellikle FIFA Başkanı olmak isteyen Platini için ağır bir darbe oldu.

"KARAR TAM BİR MASKARALIK"

1998 yılında FIFA Başkanı seçilen 79 yaşındaki Blatter, "Hala bir kum torbası olarak kullanıldığım için gerçekten çok üzgünüm. Men kararıyla insanlığın gözleri önünde lekelendim. Ben FIFA Etik Kurulu'nu, Platini'ye yaptığı ödemenin meşru olduğu konusunda ikna ettiğimi düşünmüştüm" dedi. Karar sonrası yıkılan bir diğer isim olan Platini de, kendini savundu: Adını kirletmek isteyenlerin olduğunu biliyordum. Karar tam bir maskaralık... FIFA Etik Kurulu Başkanı Hans Eckert, en doğru kararı verdiklerini söyledi. Platini de Blatter gibi, Kurul'un kararını CAS'a taşıyacaklarını açıkladı.

200 MİLYON DOLAR RÜŞVET
Blatter ve Platini, Ekim ayında, FIFA'nın UEFA Başkanı'na 2011 yılında yaptığı 2 milyon dolarlık ödeme ile ilgili olarak açılan soruşturma kapsamında, 90 gün futboldan men edilmişlerdi. Blatter ve Platini ödemenin yazılı bir anlaşma kapsamında değil, 1998 yılında yaptıkları bir centilmenlik anlaşması karşılığında yapıldığını söyledi. İsviçreli savcılar halen FIFA'nın 2018 ve 2022 Dünya Kupalarını Rusya ve Katar'a verme kararlarının da rüşvet ve kara para aklamayla yapıldığına dikkat çekti. Soruşturma kapsamında Mayıs ayında Zürih'te bir otele düzenlenen baskın sonrası yedi FIFA yetkilisi gözaltına alınmıştı. ABD'de de, 39 FIFA yetkilisi ya da spor yöneticisinin geçmişte Dünya Kupalarının televizyon ve pazarlama hakları karşılığında toplam 200 milyon dolar rüşvet aldıklarına yönelik iddialar da soruşturma aşamasında. Hem ABD hem de İsviçre'deki soruşturmalarda okların tümü Sepp Blatter'e yönelmiş durumda.

UEFA İMAMI BİTTİ
FETÖ'nün 3 Temmuz operasyonundan sonra ağır bir darbe alan Fenerbahçe, o dönem UEFA Başkanı olan Platini'ye suçsuz olduklarını söylemişti. Platini ise, Fenerbahçe'yi Avrupa kupalarından men etti. Kurulun cezasından sonra Fenerbahçeliler, sosyal medyada Platini'ye göndermede bulundu:
Alma Fenerbahçe'nin ahını, çıkar aheste aheste Platini efendi.
Bunlar iyi günleriniz Platini beyefendi. Hapis sizi bekliyor.
Platini'ye sevgilerle.
Platini, Fenerbahçe'ye ceza vermeye kalkanların hepsi kaçtı. Sıra sende mi?
FETÖ'nün UEFA İmamı Platini de gitti arkadaşlar...

PARA CEZASI DA VERİLDİ
FIFA Etik Kurulu ise Blatter'i 50 bin İsviçre Frangı (Yaklaşık 46 bin 300 Euro), Platini'yi de 80 bin İsviçre Frangı (Yaklaşık 74 bin Euro) para cezasına da çarptırdı. Platini, 1998- 2002 yılları arasında Blatter'e danışmanlık yapmıştı.

PLATİNİ İÇİN ZOR GÜNLER
Platini'nin farklı suçlarının da olduğu iddia edildi. Uluslararası spor hukuku uzmanları, "önümüzdeki süreçte, Platini hakkında çok önemli başka belgeler ortaya çıkabilir" dedi.