O karar İsrail'i kudurttu!

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörlerini, "Filistinlilerin propagandasına alet olmakla" suçladı.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2015, 21:32
O karar İsrail’i kudurttu!

İÇİNDEKİLER

BM'nin, "İsrail'in Filistinlilere yönelik yargısız infaz uyguladığının görüntülere yansıdığı" yönündeki açıklaması, Tel Aviv yönetiminin tepkisini çekti.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, BM'nin özel raportörü tarafından yayımlanan basın açıklaması karşısında "şok ve derin bir teessüf" içerisinde olduğu belirtilerek, raportörlere "Filistinlilerin propagandasına alet olma" suçlaması yöneltildi.

BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono ile Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns'ın "gerçeği yok saymakla" itham edildiği açıklamada, raportörlerin "eksik profesyonelliklerinden endişeliyiz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, asıl konunun "İsrail işgali altındaki politikalar ve uygulamalar" olamadığı savunularak, Filistinli medya, sosyal medya kullanıcıları ve liderlere "kışkırtıcılık yapmak ve terör saldırılarını kınamak" suçlaması yöneltildi.

BM'DEN "YARGISIZ İNFAZ" UYARISI
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmaya devam ettiğini, bunun bir kısmının yargısız infaz sayılabileceğini ve görüntülere de yansıdığını bildirmişti.

BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono ile Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns, dün yaptıkları ortak açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de ekim ayının başından beri devam eden şiddetin son derece endişe verici olduğunu söylemişlerdi.

Özel raportörler, 80'den fazla Filistinli ve 15 İsraillinin öldüğünü, yine binlerce Filistinliin ve yüzden fazla İsraillinin yaralandığını hatırlatarak, şiddetin bir an önce son bulması çağrısında bulunmuştu.

İsrail'e güç kullanımı konusunda uluslararası standartlara uyma çağrısında bulunan raportörler, yerleşimcilerin sebep olduğu şiddet olaylarının cezasız kalmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Yahudi yerleşimciler, ağustosta Nablus'ta, Devabişe ailesinin evini kundaklamış, anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken, ailenin 4 yaşındaki çocukları sağ kurtulmuştu.

Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle çatışmalar ciddi boyutlara ulaşmıştı. İsrailli sivil ve askerlerin ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında 80'den fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.