"Bu bir savaş ilanıdır"

İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerinden Talib Ebu Arar, İsrail'in, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etmesini, "Araplara yönelik savaş ilanı" olarak niteledi.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2015, 19:35
Bu bir savaş ilanıdır

İÇİNDEKİLER

"İsrail, bu kararla İsrail'de yaşayan Arap toplumuna savaş ilan etmiş oldu ve bunun sonuçlarına katlanmak zorunda" diyen Ebu Arar, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin yasal bir hareket olduğunu belirterek, "Netanyahu'nun bu hareketi yasaklamasının amacı, dikkatleri tüm alanlardaki kendi başarısızlığından, başka yöne çekmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'ya yönelik politikaları ve İsrail hükümetinin şeffaf olmayan yapısı nedeniyle "Üçüncü İntifada'nın" doğduğunu kaydeden Ebu Arar, "İslami Hareket, Mescid-i Aksa'yı savunmaktan vazgeçmeyecek ve orada yaşananlara sessiz kalmayacaktır" dedi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde toplanan Güvenlik Kabinesi'nin, İsrail'deki İslami Hareket'in kuzey kolunu yasa dışı örgüt ilan etmeye karar verdiği belirtilmişti.

Tel Aviv hükümeti, 15 Ekim'de, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah ve Dış İlişkiler Büro Başkanı Yusuf Avavde'ye yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılında yaşanan savaş ve sonrasındaki işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket özelliğini koruyor.