İngiltere'ye rest

Kraliçe'nin emri ile Arabistan'da daha etkin olmak isteyen İngiliz'e tokat... Londra Büyükelçisi Navaf, 'İngiltere bize ayar veremez' dedi. Kral Salman da, İngilizler'e verdiği randevuyu iptal etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2015 Güncelleme 28 Ekim 2015, 02:15
İngiltere’ye rest

İÇİNDEKİLER

İngiltere, Türkiye'de ve birçok ülkede satın aldıkları kişilerle o ülkelerde hakimiyet kurma konusunda uzman. Özellikle Türkiye'deki 'Londra solcuları' Türkiye'nin İngiltere'nin emrine girmesi için her türlü hainliği yapmakta. Bunun benzerinin yaşandığı Suudi Arabistan'da, İngilizler'i şaşkına çeviren bir olay yaşandı. Arabistan'da amacına ulaşamayan İngiltere, bu ülkeye yönelik insan hakları eleştirilerinde sınır tanımadı. Kraliçe'nin emrindeki İngiliz medyası, Suudi Arabistan Kralı Salman ve diğer yetkililer aleyhinde hakarete varan haberlere imza attı. Bu duruma ilk tepki Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Prens Muhammed bin Navaf'tan geldi. Navaf, "İngiltere bize vaaz veremez. Kısa vadeli kazanımlar için verilen kararlar, zarar getirir. Biz İngiltere'nin geleneklerine, yasalarına ve dinine saygı gösteriyorsak, İngiltere de bize aynı saygıyı göstermesini bekleriz" dedi.

BİR ÇOK ŞİRKETİN ORTAKLIĞI VAR
İngiliz 15 milletvekili ve üst düzey yetkililerden oluşan İngiliz heyeti NATO Parlamenterler Asamblesi çalışmaları çerçevesinde Suudi Kralı'yla da görüşecekti. Kral Salman, bu görüşmeyi iptal etti ve İngiltere'ye, "Boşuna gelmeyin" mesajı gönderdi. Kraliçe II. Elizabeth'in yaşadığı Buckingham Sarayı ve Başbakan Cameron'ın ikametkahı 10 Numara'da şok yaşatan bu rest, detaylı olarak masaya yatırıldı. İngilizler'in bu duruma sert bir cevap verecekleri iddia edildi. Ancak Arabistan'ın, İngiltere'nin Orta Doğu'daki en büyük ticaret ortağı. İngiltere geçen yıl Suudi Arabistan'a yaklaşık 11 milyar dolarlık mal ve hizmet sattı. 6 bin İngiliz şirketi Suudiler'le iş yaptığı, 200 Suudi-İngiliz ortak girişiminin varlığı İngiltere'yi zor durumda bıraktı.