Dünya yasta

İslam alemi dün Mekke'den gelen haberle yıkıldı. Mina bölgesinde, hac ibadetinin önemli vecibelerinden şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda en az 753 kişi öldü, 863 kişi yaralandı. Facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği açıklandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2015 Güncelleme 25 Eylül 2015, 01:15
Dünya yasta

İÇİNDEKİLER

Müslüman dünyası dün Kurban Bayramı'nı karşıladı. Ancak Mekke'den gelen haber, tüm İslam alemini ve insanl›ğ› yıktı. Kabe'deki vinç kazasının ardından bu kez Mina'da acı vardı. Mina'da, hac ibadetinin önemli vecibelerinden şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda en az 753 kişi öldü, 887 kişi yaralandı. Bayramın ilk gününü acıya boğan haber, milyonlarca Müslüman'ın hac ibadetini yaptığı Suudi Arabistan'ın Mekke şehrindeki Mina bölgesinden geldi. Mina'dan yürüyerek gelen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yaptı. Hacılar daha sonra zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istedi. İşte izdiham da buradaki yürüyen merdivenlerde meydana geldi.


1 TÜRK HACI HAYATINI KAYBETTİ
Facia sonrası bölgede tam anlamıyla bir can pazarı yaşandı. 4 bin personel ve 200 ambulans, yaralıları kurtarmak için çalışmalara başladı. İlk belirlemelere göre 753 kişi hayatını kaybederken 887 kişi de yaralandı. Facianın meydana geldiği 223'üncü caddede Uzakdoğu ve Afrikalı kökenli hacı adaylarının bulunduğu belirtildi. Türk hacı adaylarının şeytan taşlama vecibesini gece yarısı gerçekleştirdikleri için olay sırasında otellerinde bulundukları iddia edildi. Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise faciayla ilgili bir açıklama yaptı. Görmez, tekerlekli sandalyeyle gelenlerle yürüyenlerin karşılaşması sonucunda önce düşmeler olduğunu, akabinde yaşanan izdihamda çok sayıda hacının altta kaldığını aktardı. Görmez şunları söyledi: "Facianın yaşandığı saatte Diyanet'in şemsiyesi altında olan Türk hacılardan kimse yoktu. Ancak 2 seyahat acentamızla gelen 9 Türk hacıdan henüz haber alamadık. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevk ve idaresinden sorumlu yöneticilerin ciddi ihmalleri var." Anadolu Ajansı ise 18 Türk hacıdan 9'una sağ olarak ulaşıldı. İzdihamda yaralanan Türk hacı Yaşar Tartop'un da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, izdihamla ilgili taziye mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında şunları belirtti: "Mina'da yaşanan izdihamda hacıların hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içindeyim. Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum..."


HADSİZ AÇIKLAMA
Suudi Sağlık Bakanı Halid El Falih'in faciayla ilgili açıklaması büyük tepki çekti. Suudi El Ekberiye televizyonunun aktardığı bilgiye göre Bakan Halid, "Hacılar talimatlara uysaydı, bu tip bir kaza önlenebilirdi" ifadelerini kullandı.

DİYANET KRİZ MASASI KURDU
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'daki izdiham üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası oluşturduklarını bildirdi. Keleş, olayla ilgili gelişmeleri Diyanet'in Mekke ile Mina'daki hastanelerinde takip ettiklerini açıkladı.

HAC TRAJEDİLERİ
2006:
364 hacı adayı şeytan taşlarken hayatını kaybetti.
1997: Bir yangında 343 hacı adayı öldü ve bin 500 hacı adayı yaralandı.
1994: Çıkan izdiham nedeniyle 270 hacı adayı yaşamını yitirdi.
1990: Kutsal mekânlara gitmekte kullanılan bir tünelde çıkan izdiham sonucu bin 426 hacı adayı öldü.
1987: Suudi yetkililerin İran yanlısı gösterilere müdahalesi sonucu 400 kişi hayatını kaybetti.

Mesut ALTUN-Hasan AY