Göçmenleri Alamanya

Almanya, kapılarını Suriyelilere açtığına pişman oldu. 40 bine yakın göçmeni aldıktan sonra tüm geçişleri iptal etti. 4 milyondan fazla mülteciyi kabul eden Türkiye yine Avrupa'ya insanlık dersi verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2015 Güncelleme 15 Eylül 2015, 02:02
Göçmenleri Alamanya

İÇİNDEKİLER

Umut yolculuğu yapan göçmenlere, hayalini kurdukları Avrupa'dan bir kötü haber daha geldi. Almanya, göç dalgasının boyutunun beklediği oranları aşması üzerine serbest dolaşıma izin veren Schengen uygulamasını askıya aldı. Bunun üzerine, başta Avusturya sınırındakiler olmak üzere tüm sınırlarında kontrolleri tekrar devreye soktu. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker'i arayarak ülkesinin kararını bildirdi. Daha sonra Avusturya sınırında gerek askeri gerekse polis kontrolleri oluşturdu.

'AÇMAK ZORUNDA DEĞİL'
Berlin'de önceki gün açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın tüm mültecilere kapılarını açmasının söz konusu olmadığını belirterek, "AB ülkeleri, mültecilerin kayıtlarını yaptıktan sonra sığınma taleplerini de kendi ülkelerinde değerlendirmeli" dedi. Sınır kontrollerinin AB ülkeleri için sinyal olduğunu söyleyen Maiziere, yükün ortaklaşa paylaşılması gerektiğini vurguladı.

GÖÇMENLER BEKLETİLİYOR
Avusturya ise sığınmacı akınını durdurmak için sınıra 2 bin 200 asker konuşlandırdı. Bu durumdan en çok Viyana'ya gitmek için Macaristan sınırındaki Nickelsdorf kasabasında bekletilen 7 bin 500 göçmen etkilendi. Hemen her gün binlerce mülteciyi kabul eden ve 4 milyondan fazla göçmenin hiçbir gereksinimlerini aksatmayan Türkiye'nin Avrupa ülkelerine bir ders daha verdiği yönünde yorumlandı.

GERİ GÖNDERECEK
Göçmenlere tüm sınırlarını kapatan Almanya, sadece "Siyasi ya da insani sığınma hakkı olanları" kabul edeceğini duyurdu. Ekonomik nedenlerle gelenler, ülkelerinde aranmayanlar, başka bir AB üyesi ülkeden ve Türkiye'den gelenlerin ise ilk ayak bastıkları ülkeye geri gönderileceği açıklandı. Bu durum Almanya'nın, "İstediğini alacak, istemediğini geri gönderecek" şeklinde yorumlandı.


SCHENGEN ASKIYA ALINDI
Balkan ülkelerinden ekonomik sebeplerden dolayı gelenleri engellemek isteyen Almanya, bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanların süreçlerini kısıtlamayı ve hızlı bir şekilde ülkelerine göndermeyi amaçladığı öğrenildi. AB'den dayanışma içinde olunmasını isteyen Almanya, sığınmacıların adil bir şekilde dağıtılmasını talep etti. Alınan kararla birlikte, havaalanından yapılan girişlerde bir değişiklik olmayacağı ancak, başka bir AB ülkesinden Almanya'ya karayolu giren Türk vatandaşları dahil herkesin, pasaport kontrolüne tabi tutulacağı söylendi.