Vinçlerin gölgesinde

Kabe'deki vinç faciasında 107 hacı adayı hayatını kaybetti. Acı olay, Kabe'yi genişletme çalışmalarını yeniden gündeme getirdi! Çünkü 4 yıldır süren inşaat nedeniyle Kutsal mekanın dört bir yanı vinçlerle çevriliydi... Devrilen vincin de yere sabitlenmediği revakları belirlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2015 Güncelleme 13 Eylül 2015, 00:00
Vinçlerin gölgesinde

İÇİNDEKİLER

DÜNYA önceki gün Mekke'den gelen acı haberle sarsıldı. Mekke'ye koşan milyonlarca Müslüman, Hac mevsiminde Kabe'deki en büyük facialardan birini yaşadı. Muhabirimizin de tanık olduğu vinç faciası şöyle gelişti: 2 milyon hacı adayının saf tuttuğu Cuma namazının ardından hava bozdu. Önce kum fırtınası başladı. Fırtınayla birlikte bastıran yağış Mekke'de hayatı felç etti. Yollar suyla doldu. Kabe'ye giden tüneller de trafiğe kapandı.

DUALAR VE TEKBİRLER
Tavaf eden hacı adayları şiddetli yağmur sonrası Mescid-i Haram'ın kapalı alanlarına sığındı. Mekke semalarında şimşekler çakarken, hacı adayları da dualar ediyor, telbiye ve tekbirler getiriyordu. Bu sırada Kabe'nin etrafını çevreleyen vinçlerden en büyüğüne yıldırım isabet etti. Vinç yıldırımın etkisiyle Kabe'nin doğusundaki revakların üzerine devrildi. Alanda bulunan hacı adayları vincin altında kaldı.

'DEFALARCA SÖYLEDİK'

Olayda Kazım Ekrem, Kadir Gökmen, Ramazan Özmen ve Şükrü Kocatepe adlı 4'ü Türk 107 hacı adayı öldü. Eşinin öldüğünü açıkladığı hacı adayı Erol Karaağaçlı ise kayıp. Diyanet Karaağaçlı'nın durumunu araştırırken gözler Kabe'de 4 yıl önce başlayan çalışmalara çevrildi. 2015'de tamamlanacağı belirtilmesine rağmen bir türlü bitmeyen çalışmalarda kullanılan vinçler faciaya davetiye çıkarıyordu. Kabe ise yıllardır etrafını çevreleyen onlarca vincin gölgesinde duruyordu. Bir Türk işçi, "Böyle bir facia bekliyorduk. Çünkü devrilen vinç paletler üzerinde duruyordu. Yere sabitleyen bir şey yok. Tehlike oluşturduğunu defalarca söyledik. Ama dinletemedik" dedi.

PROJE BİN LADİN AİLESİ'NİN
Kabe'de,
107 hacı adayının feci şekilde hayatını kaybettiği kazayla ilgili şok bir gelişme yaşandı. Kutsal alanı genişletme projesini, Bin Ladin Ailesi'nin üstlendiği ortaya çıktı. Söz konusu projeyi Cidde merkezli Bin Ladin grubunun yaptığı belirtildi. Bin Ladin ailesi, genişletme projesi kapsamında bazı taşeronlarla da anlaşmıştı. Kabe'yi genişletme projesinin 2020 yılında tamamlanacağı belirtildi. Facianın ardından ise Kabe'de yapılan inşaat çalışmalarının 10 Ekim'e kadar durdurulduğu bildirildi. Öte yandan ABD tarafından öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin de bu aileye mensuptu. Fakat aile terörist faaliyetlere katıldığından dolayı 1990'lı yıllarda Usame Bin Ladin'i reddetmişti.

Mesut ALTUN