ÖLÜdeniz

Suriye'de ölümden kaçan ve Yunanistan'a gitmek için Akdeniz'de can veren göçmenlerle ilgili ağır bilanço açıklandı. 90 günde, 2 bini aşkın kişi öldü...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ağustos 2015 Güncelleme 09 Ağustos 2015, 00:00
ÖLÜdeniz

İÇİNDEKİLER

AB Sınır Koruma Ajansı'nın verdiği bilgilere göre, Yunanistan'a sadece ağustos ayında 49 bin 550 göçmen gitti. Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Yunanistan görevlisi Yorgos Tsarbopoulos, durumun giderek daha da dramatik bir hal aldığına dikkat çekti. Yunan devlet radyosuna konuşan BM görevlisi, kurum ve yardım örgütlerinin durumla başa çıkmakta zorlandığını söyledi. Özellikle teknelerle Türkiye üzerinden Yunanistan'ın Kos, Midilli, Sakız ve Sisam adalarına yoğun bir geçiş olduğu belirtildi. Özellikle İstanköy yani Kos adasındaki göçmen krizi, zirveye çıktı. Kos'ta yaşayanlar adanın birçok bölgesinde göçmenlerin cesedine rastladıklarını söyledi. Son 3 ay içinde Yunanistan adalarına gitmek isterken, batan veya batırılan teknelerde 2 binin üzerinde göçmenin öldüğü açıklandı. Bu arada Libya açıklarında sığınmacı taşıyan bir teknenin batmasının ardından İtalyan polisi insan kaçakçısı olduğu şüphesiyle beş kişiyi gözaltına aldı. Tahminlere göre, kazanın ardından 200 kişi hala kayıp. Perşembe akşamı batan tekneden 373 kişi kurtarıldı, 25 kişinin ise cesedi çıkartılmıştı.

BM UTANIR MI!
Suriye'de Beşar Esad katliamına göz yuman Birleşmiş Milletler, kendine yakışan açıklamayı yaptı. Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye yakınlarındaki Yunan adalarında göçmen krizinin tamamen bir kaosa dönüştüğünü deklare etti.. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) yapılan açıklamada, özellikle İstanköy, Sakız, Kos ve Midilli adalarında durumun 'utanç verici' boyutlara geldiğini ifade etti.