Batı Afrika'da Ebola salgını

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Batı Afrika'daki Ebola salgınını örgütün bölgedeki yetkililerinin uyarısına rağmen, "uluslararası acil durum" olarak beyan etmekte 2 ay geciktiği ortaya çıktı

Giriş Tarihi 20 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 20 Mart 2015, 23:09
Batı Afrika’da Ebola salgını

İÇİNDEKİLER

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Batı Afrika'daki Ebola salgınını, "uluslararası acil durum" olarak beyan etmekte geciktiği ortaya çıktı.

Associated Press (AP) ajansının ele geçirdiği elektronik postalar ve belgelere göre, örgütün Batı Afrika'daki Ebola salgınını uluslararası acil durum olarak beyan etmesi 2 ay gecikti.

Ele geçirilen belgelerde, örgütün Afrika'daki yetkililerinin, salgının uluslararası acil durum olarak ilan edilmesi gerektiğini söylemelerine rağmen, DSÖ'nün merkezi Cenevre'den, "Biraz daha bekleyelim" şeklinde yanıt geldiği belirtildi.

"ACİL DURUM BEYANI SON ÇARE OLMALI"

Örgütün Salgın Hastalıklar Birim Direktörü Dr. Sylvie Briand, salgının acil durum olarak beyan edilmesi gerektiğini söyleyen bir meslektaşına gönderdiği 5 Haziran 2014 tarihli elektronik postada, "Bu son çare olmalı. Şimdilik diğer diplomatik kanalları kullanmak daha akıllıca olur" diye yazdı.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan'a gelen bir bilgi notunda, "Yakın zamanda vakaların Mali, Fildişi Sahili ve Guinea Bissau'da görülebileceği" uyarısında bulunuldu.

Chan, gönderdiği elektronik postada, "Uluslararası alanda alarma geçilmesi, hatta durumu tartışmak için bir komitenin toplanması bile bazı ülkeler tarafından düşmanca bir hareket olarak algılanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"ÖRGÜT BAZI YANLIŞ KARARLAR ALDI"

Dr. Sylvie Briand, yaptığı bir açıklamada, örgütün bazı yanlış kararlar aldığını belirterek, "Fakat o zaman için derin ekonomik problemlere neden olabileceği için mantıklı gelmişti" diye konuşmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Margaret Chan yaptığı açıklamalarda, dünyanın salgına hiç beklenmedik bir şekilde yakalandığını defalarca tekrarlamıştı. Chan ocak ayında yaptığı açıklamada, "Hastalık, doktorlardan, laboratuvar çalışanlarına, devletlerden vatandaşlarına kadar kimsenin beklemediği bir şekilde patlak verdi" diye konuşmuştu.

Araştırmacılar, 6 Aralık 2013 tarihinde Gine'nin Meliandou köyünde ölen iki yaşındaki erkek çocuğu Emile'in bu salgının ilk kurbanı olduğunu söylüyor. Emile'in ölümünden sonra annesi, kız kardeşi ve büyükannesi benzer semptomlar göstererek hayatlarını kaybetti, aileyle temas edenler Ebola virüsünü diğer köylere taşıdı.

DSÖ'nün yaptığı son açıklamada Ebola virüsünün yol açtığı salgında Batı Afrika ülkeleri Liberya, Gine ve Sierra Leone'de ölenlerin sayısının 10 bini aştığı bildirilmişti.