İngiltere'de insan fıtratını bozacak uygulama

İngiltere'de üç kişinin DNA'sı kullanılarak tüp bebek tedavisine izin veren yasa tasarısının, Lordlar Kamarası tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

Giriş Tarihi 25 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 25 Şubat 2015, 15:51
İngiltere’de insan fıtratını bozacak uygulama

İÇİNDEKİLER

İngiltere, yasanın onaylanmasıyla ölümcül "mitokondrial" hastalığının anneden bebeğe geçmesini önleyecek "3 ebeveynli bebek" yöntemine izin veren ilk ülke oldu.

Bu yöntemle, dünyada her 6 bin 500 bebekten birinde görülen mitokondrial hastalığının yol açtığı beyin hasarı, kas atrofisi, kalp yetmezliği, körlük gibi hastalık ve engellerin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kas ve sinir hücreleri gibi enerji ihtiyacı fazla hücrelerde "mitokondri" bulunuyor. Annenin mitokondrisinde bozukluk bulunması durumunda, sağlıklı mitokondri donör bir kadından alınarak, tüp bebek yöntemi uygulanacak. Böylece tüp bebek için iki kadınla bir erkeğin DNA'sı kullanılmış olacak.

Yasa tasarısı, İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda 3 Şubat'ta tartışmalara yol açmış, 128'e karşı 382 milletvekilinin "evet" oyuyla kabul edilmişti.

Çeşitli çevreler, bu yöntemin "genetikle oynamak" anlamına geldiğini ve etik olmadığını belirtiyor. ABD'li Genetik ve Toplum Merkezi, tasarının, çocukları biyolojik deneklere dönüştüreceğini kaydederek, yasalaşması kararının tarihi bir yanlış olduğunu savundu.