Barış diplomasisi!

Batı, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu arasındaki çatışmaların yeniden alevlendiği Ukrayna'da barış için yeni bir diplomatik girişim başlattı. Merkel ve Hollande Ukrayna'dan sonra Rusya'ya gitti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2015 Güncelleme 07 Şubat 2015, 01:48
Barış diplomasisi!

İÇİNDEKİLER

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın "Ukrayna diplomasisi" dün de devam etti. İki lider dün sürpriz şekilde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmişti. Merkel ve Hollande, Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında süren çatışmalara son vermek için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'ya yeni bir çözüm önerisi sundu. 5 saat süren toplantıda ateşkesin sağlanmasını öngören Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi de görüşüldü. Poroşenko, Merkel ve Hollande, doğuda ateşkesin sağlanması, yabancı askerlerin Ukrayna topraklarından çıkarılması, ağır silahların geri çekilmesi, sınırlarda kontrolün sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

RUSYA'YA GİTTİLER
Merkel ve Hollande'ın dün ise Rusya'nın başkenti Moskova'ya gidecekleri açıklandı. İkilinin, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de aynı çözüm önerisinin detaylarını görüşecekleri açıklandı. Merkel, Rusya'ya gitmeden önce, "Biz ihtilafın askeri bir çözümü olacağına inanmıyoruz. Görüşmelerle ateşkesin sağlanmasının mümkün olup olmayacağını da tam olarak bilmiyoruz. Akan kanı durdurmak için Hollande ile inisiyatif aldık" açıklamasında bulundu.

"PUTİN SALDIRABİLİR"
NATO'nun eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İngiliz Telegraph gazetesine konuştu. Rasmussen, "Putin, Ukrayna'da yaptığı gibi Baltık Devletleri'nden birine de saldırabilir. Doğu Avrupa ülkelerini Rusya'nın domine etmesini hedefliyor" dedi. ABD basınına ise İngiltere ve ABD'nin çekinceleri yansıdı. ABD Başkanı Joe Biden konu hakkında "Ukrayna halkı Rusya'nın askeri müdahalesi karşısında hayatta kalma mücadelesi veriyor. ABD ve Avrupa olarak Ukrayna'nın yanındayız" ifadelerini kullandı.

NATO ASKERİNİ ARTIRIYOR
NATO da son haftalarda Ukrayna'da çatışmaların artmasının ardından, Doğu Avrupa'daki askeri varlığını artırmaya hazırlanıyor. Brüksel'de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında, NATO'nun Doğu Avrupa'daki ittifak ülkelerine kuvvet gönderme kararı aldığı ve 5 bin kişilik ek kuvvet gönderileceği söylendi.