Rusya'ya bir darbe de Moody's'ten

Moody's, Rusya'nın yapılandırılmış finansman teminatlarının görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirdi.

Giriş Tarihi 05 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 05 Şubat 2015, 18:08
Rusya’ya bir darbe de Moody’s’ten

İÇİNDEKİLER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Rusya ekonomisindeki ekonomik büyüme görünümünün bozulması sebebiyle yapılandırılmış finansman teminatlarının görünümünün "durağandan", "negatife" güncellenmesine karar verildiği belirtildi.

Moody\'s ayrıca açıklamasında Rusya ekonomisinde 2015 yılında, yüzde 5,5 daralma, işsizliğin artması ve reel gelirlerde azalma beklendiğini ifade etti.

Açıklamada, Rusya'da işsizliğin bu yıl sonunda kasım ayındaki yüzde 5,2 seviyesinden yüzde 7'ye yükselmesinin beklediği belirtildi. Kredi derecelendirme şirketinin, Rusya'da reel gelir oranlarına ilişkin herhangi bir tahmin yürütülmediği dile getirilen açıklamada, Rus ekonomisindeki büyümenin düşmesi ile reel gelirlerde azalmanın beklendiği vurgulandı.

Moody\'s, 16 Ocak tarihinde Rusya'nın kredi notunu "Baa2"den "Baa3"e düşürdüğünü açıklamıştı.

Moody\'s'ten yapılan açıklamada, notun düşürülmesine en temel gerekçe olarak, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş ve döviz kuru şokunun, ülkenin halihazırdaki düşük büyümesini orta vadede daha da zayıflatacağı gösterilmişti.

Petroldeki düşüş Asya Pasifik ülkeleri için faydalı

Öte yandan, petrol fiyatlarındaki düşüşün Asya Pasifik bölgesindeki net petrol ithalatçısı olan ülkelere fayda sağlayacağını açıklayan Moody\'s, ham petrol fiyatlarında 2014'ün ortalarından itibaren görülmeye başlanan fiyat düşüşünün, bölgenin net petrol ithalatçısı olma pozisyonu sebebiyle en çok Asya Pasifik bölgesi ülkelerine fayda sağlayacağı belirtildi.

Moody\'s'in Asya, Pasifik ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Thomas Byrne, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Petrol fiyatları düşük seyrettikçe, bu durumun Asya ülkelerinin ticaret dengeleri üzerinde pozitif etkisi olacaktır. Asya ülkeleri üzerinde enflasyonun aşağı doğru baskılanmasına neden olacaktır" dedi.

Moody\'s'in Kıdemli Başkanı Atsi Sheth ise düşük enflasyon ve azalan ithalat maliyetinin tüketici satın alma güvenini artırıp yatırım maliyetlerini azaltarak ve parasal politika esnekliğini yükselterek ekonomik büyümeyi destekleyeceğini kaydetti.

Kuruluş, en son 2015 yılı için brent petrol fiyatı öngörüsünü varil başına 55 dolara, 2016 yılı içinse 65 dolara çektiğini duyurmuştu.