Cesaret nişanı

2 Alman kızı tacizden kurtarmak isterken canından olan Tuğçe'nin cesareti tüm dünyada yankı buldu. Cesur yürek Tuğçe'ye Almanya'nın en büyük onur ödülü Federal Liyakat Nişanı verilmesi istendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2014 Güncelleme 29 Kasım 2014, 01:13
Cesaret nişanı

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın Offenbach kentinde, tacize uğrayan iki Alman kıza yardım ederken gözü dönmüş Sırp tacizcilerin saldırısına uğrayıp komaya giren ve 3 gün önce beyin ölümü gerçekleşen Tuğçe Albayrak herkesin gönlünde taht kurdu. Genç kızın Federal Liyakat Nişanı'yla onurlandırılması için bir kampanya başlatıldı. İnternette, 'change.org' adlı sitede başlatılan imza kampanyasına katılımcı sayısı kısa sürede 50 bini geçti. Siteye imza verenler Tuğçe Albayrak'a neden Federal Liyakat Nişanı verilmesini istediklerini ve duygularını yazdı.

TARİHTE ÖRNEKLERİ VAR

Almanya'da Cumhurbaşkanı tarafından verilen ve en büyük onur ödülü olan Federal Liyakat Nişanı'na, 2009 yılındaki benzer bir olayda Dominik Brunner layık görülmüştü. Brunner, Münih'te başkalarını korumaya çalışırken iki gencin saldırısına uğramış ve 50 yaşında yaşamını yitirmişti. Olaydan 3 hafta sonra dönemin Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından Brunner'in ailesine Federal Liyakat Nişanı verilmişti. Beyin ölümü gerçekleşmeseydi dün 23'üncü yaşını kutlayacak olan Tuğçe de bu ödülü fazlasıyla hak etti.

KATİL KURSTA EĞLENİYOR

Yaşam destek ünitesinin kapatılmasının ardından Tuğçe'ye otopsi yapılacak. Tuğçe Albayrak'ı 15 Kasım Cumartesi günü yumruklayarak komaya sokan ve canını alan zanlı Sanel J.'nin ise tutukluluk hali sürüyor. Sanel J. cezaevinde tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Yakınlarıyla ayda 4 kere ve birer saat görüşmesine izin verilen zanlı, cezaevinde resim ve gitar kursuna katılıyor.

'HEPİMİZE ÖRNEK OLDUN'

Tüm dünyadan 50 bini aşkın kişi Tuğçe'ye liyakat nişanı verilmesi için düzenlenen kampanyaya imza attı. "Herkesin görmezden geldiği olayda cesaret gösterip müdahale eden genç kadına Liyakat Nişanı verilsin" başlığı ile kampanya başlatan Karl Lempert, nişanın artık hayatta olmayan kişilere verilmediğine, ancak cesareti karşısında ağır bir bedel ödeyen Tuğçe için istisna yapılması gerektiğini belirtti. Lempert ayrıca, "Bu seni geri getirmese bile sen bu nişanı hak ediyorsun. Hepimize örnek oldun" diye konuştu.

YAHUDİ ORTAKTAN KIYAK

Anlamlı ödülün verilmesinde büyük söz sahibi olan, yahudi şirket Axel Springer'le ortaklık yapan Aydın Doğan da 2009'da nişanı yakasına taktı.