Misilleme

AB Ukrayna'da rejimi değiştirdi. Rusya lideri Vladimir Putin de, karşı hamlede gecikmedi. Rus ordusu, Ukrayna sınırına yığınak yaptı. AB ülkeleri buna tepki gösterdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2014 Güncelleme 27 Şubat 2014, 01:02
Misilleme

İÇİNDEKİLER

AB ülkeleri ve Yahudi asıllı ABD'li finans spekülatörü George Soros'un Ukrayna'da başardığı rejim değişikliği, Rusya'yı harekete geçirdi... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordu birliklerini Ukrayna sınırına gönderdi. Bu gelişme, 'Rusya, Ukrayna'yı işgal edecek' şeklinde algılandı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın iç işlerine karışmıyoruz. Batılı ülkeler de karışmasın" açıklamasından 18 saat sonra yaşanan bu son gelişme, AB ülkelerini de tedirgin etti. Almanya, Rusya'nın bu hamlesini "Gerginliği artırmaktan başka bir işe yaramaz" şeklinde yorumladı. ABD, bu adımın büyük riskler taşıdığına dikkat çekti. Fransa ve İngiltere de Rusya'yı eleştirdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in; Savunma Bakanlığı'na, Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri askeri birliklerinin savaşa hazırlığının ani ve kapsamlı şekilde denetlenmesi emri verdiğini söyledi. Rusya, 'ülkede durumun kötüleştiğini' belirterek Ukrayna Büyükelçisi'ni Moskova'ya çağırdı.

KIRIM DA KARIŞABiLiR
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş zirveye çıktı. Bu gelişmenin ardından Rusya yanlısı 300 kişilik grup, yerel parlamento önünde toplandı. Grubun, Ukrayna iktidarının meşru olmadığının ilan edilmesini, 1992 Kırım Anayasası'na geri dönülmesini ve Kırım'ın statüsü ile ilgili referandumun yapılmasını talep etmesine karşılık, aynı saatlerde, Ukrayna'daki krizde başından beri muhaliflere destek veren Kırım Tatarları'ndan 200 kişilik grup da Kırım Tatar Milli Meclisi önünde toplandı.