Soykırım

AB ve ABD akıl verdi, Ukrayna'da muhalifler yönetimi ele geçirdi! Kırım Özerk Bölgesi'nden ise karşı hamle geldi. Sokağa çıkan halk hem Rusya'ya hem de Yanukoviç'e destek için gösteri düzenledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2014 Güncelleme 25 Şubat 2014, 02:03
Soykırım

İÇİNDEKİLER

Arap Baharı, kuzeye çıktı. Meydanlardaki isyan ateşi Ukrayna'ya sıçradı. Devlet Başkanı Yanukoviç, Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alınca muhalifler ayaklandı. Hem Avrupa Birliği hem de ABD'nin desteğini arkasına alan muhalifler, 3 ay sonunda amacına ulaştı. Rusya'nın arka bahçesi olan Kiev'de dengeler değişti. AB ve ABD destekli yeni yönetim Ukrayna'yı dizayn ederken bu kez Kırım'dan karşı hamle geldi.

DENİZ FİLOSU BULUNUYOR...
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Bölgesi, Sivastopol şehrinde Rusya yanlısı gösteriler yapıldı. Rusya Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz Filosu'nun bulunduğu kentteki gösterilere yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hem Rusya'ya hem de Yanukoviç'e sahip çıkan göstericiler, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri faşizm olarak tanımladı. Gösteri sırasında bazı gençlerin belediye binasında Ukrayna bayrağını indirerek yırttığı iddia edildi.

GÖNÜLLÜLER TOPLANIYOR
Kırım'ın bazı noktalarında Yanukoviç yanlıları ile karşıtları arasında da çatışmalar çıktı. Kırım'ın güneyindeki grupların, başkentte ilan edilen kararlara karşı çıkmak için gönüllü topladığı iddia edildi. Bu arada Kırım'ın Rusya etkisindeki doğu bölgelerinin yeni yönetime tepkisi merak konusu. Yanukoviç yandaşlarının çoğunlukta olduğu doğuda yeni yönetime karşı bir hareket başlayabileceği bekleniyor. Ancak Ukrayna'dan ayrılacağı iddialarını yalanlayan Kırım'da huzursuzluğun artıp artmayacağını gelecek günler gösterecek.

RUSYA: YENİ PARLAMENTO MEŞRU DEĞİL
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Yanukoviç'ten sonra gelen yönetimin meşru olmadığını belirtti. Ardından da Ukrayna Büyükelçisi'ni Moskova'ya çağırdı. Ukrayna'nın AB ile ticaret anlaşması imzalaması halinde ise bu ülkeye uygulayacakları gümrük vergisini artıracaklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Alexei Ulyukayev de Batı'yı olaylara müdahil olmakla suçladı.

MUHALİFLER ARTIK POLİS
Yanukoviç'in devrilmesinin ardından doğan güvenlik boşluğunu, kendisine "sotnyi" denilen sivil koruyucular üstlendi. Siviller, parlamento ve hükümet binalarının önünde güvenliği sağlarken İçişleri Bakanlığı'ndan da ilginç bir karar geldi. Bakanlık yetkilileri, ülkenin pek çok yerinde sayıları artan sivil koruyuculardan bazılarının polis olarak göreve alınacağını açıkladı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Siyasi krizin ardından Ukrayna'nın geleceği, belirsizliğini koruyor. Yeni hükümetin nasıl kurulacağı, seçimlerin nasıl yapılacağı yanıt bekleyen sorular arasında. Başkanlık için Yulia Timoşenko'nun adı ön plana çıkıyor. Ancak bazı milletvekillerinin bu öneriye sıcak bakmadığı belirtiliyor. Siyasi belirsizliğin devam ettiği Ukrayna'da ordunun, bundan sonraki tepkisi de merak ediliyor. Dış borcu 73 milyar doları geçen Ukrayna'nın ekonomik belirsizliği de devam ediyor.