Chanel giydirdi

Fransız moda devi Chanel'in Türkiye'ye getirdiği ürünler kaçak çıktı. Sosyete paniğe kapıldı. Ancak skandal bununla kalmadı! Ünlü markanın kumaşları Nişantaşı'nda bir terzide diktirdiği anlaşıldı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2014 Güncelleme 03 Şubat 2014, 01:42
Chanel giydirdi

İÇİNDEKİLER

Çantası el yakan, elbiseleri yüzbinlerce TL'ye satılan makyaj malzemeleri bile dudak uçuklatan Fransız moda devi Chanel, Türkiye'de polisin gündemine girdi. Chanel'in Türkiye'deki ilk mağaza müdürü olan Cangül Soydemir Avdan'ın anlattıkları bomba etkisi yarattı. Ayda 5 kez Paris'e giden Avdan'ın odasına çantalar içinde elbiseler ve kumaşlar bırakıldı. Sonunda Avdan "Böyle bir şeyin içinde olmak istemiyorum" diyence A.Ç. ve Z.Ö., Aydan'a mobbing uyguladı. İşte Avdan'ın açtığı mobbing davasıyla Chanel skandalını ortaya çıkarttı. Skandalı soruşturmaya başlayan İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, kaçak elbiselerin satışının, personele verilen indirimli ürünlerdeki barkotların okutularak yapıldığını tespit etti. Avdan'ın ifadelerine göre, Paris'ten getirilen Chanel kumaşlar İstanbul Nişantaşı'nda dikiliyordu. Bu yöntemle onlarca kaçak Chanel elbise satıldı.

TEHDİTLER...
Avdan şunları söyledi: "Chanel'in kıyafetleri Paris'te bulunan merkezde dikilir öyle piyasaya çıkar. Türkiye'de ise çoğunlukla kumaşlar bavullarla getiriliyor. Paris'ten bavulla ürün getirmeyi reddedince Nişantaşı Mağaza Müdürü Ç. ile tüm mağazaların Stok Müdürü Z.Ö. beni tehdit etmeye başladı." Yapılan soruşturmada Chanel'in VIP müşterilerine yaptığı özel satışlar tek tek incelendi.

29 BİN TL'LİK AYNI ELBİSE
Eski futbolcu Mecnur Çolak'ın eşi Nilgün Çolak ile Lübnanlı Sana Zeenni'ye tek faturayla her biri 29 bin 262 TL olan aynı elbise satıldı. Ancak, memurların incelemesinde gümrükten geçirilen barkotla sadece bir elbisenin geldiği tespit edildi. Zeenni'ye orijinal elbise satılırken, Çolak'a kaçak ürün verildiği ortaya çıktı. İş mahkemesine verilen şirket içi yazışmalarda Çolak'a satılan elbisenin sabah Paris'e gidip akşam dönen şirket çalışanlarından E.Ö.'nün getirdiği tespit edildi. Çolak, elbiseyle birlikte fatura da istedi. "Faturayı daha sonra ibraz edeceğiz" diyerek zaman kazanan Chanel yetkilileri, sahte fatura düzenleyerek Çolak'a gönderdi. Soruşturmada yurt dışı yetkililerinin mail yoluyla muhasebe kayıtlarında nasıl bir oynama yapılarak kaçakçılığın izlerinin kapanacağını anlattıkları da tespit edildi.

FİRMANIN İMAJI ZEDELENEBİLİR
Chanel'in denetmenleri tarafından Temmuz 2012'de İstanbul'da geniş kapsamlı bir çalışma yapıldı. Söz konusu araştırmada birçok usulsüzlük tespit edildi. 19 ayda 15 çanta satın alındığını belirleyen denetmenler "Faturalandırmalar başka müşteriler adına kayıt altına alınmış. Bu nedenle satışların gerçekten kayıtlarımızda görünen müşterilere yapıldığından emin olamıyoruz" açıklamasını yaptı. Ayrıca "Karaborsa oluşabilir, Chanel'in imajı zedelenebilir, ismimiz kara para aklama olaylarına karışabilir" dedi.

ERHAN ÖZTÜRK