Soçi darbesi

Rusya lideri Putin, Ukrayna'da protesto gösterilerine destek veren AB'ye ağır darbe vurdu. Putin ile Ukraynalı mevkidaşı, Soçi'de el sıkıştı ve yeni stratejilerini belirledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2013 Güncelleme 08 Aralık 2013, 00:00
Soçi darbesi

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği'yle ticaret anlaşması imzalamayı reddetmesinin ardından yüz binlerce kişi, Başkent Kiev'de protesto gösterilerine başlamıştı. 2004'de gerçekleşen Turuncu Devrim sonrası en yoğun eylemler olarak dikkat çeken gösterilerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, istifaya davet edilmişti. Rusya yanlısı politikalar izlediği için tepki alan Yanukoviç, dün sert bir hamle yaptı.

UÇAĞIN ROTASI DEĞİŞTİ
Yanukoviç, Çin dönüşü Rusya'nın Karadeniz tatil şehri Soçi'ye inerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmede Ukrayna'nın Rusya-Belarus-Kazakistan'ın oluşturduğu Gümrük Birliği'ne dahil olması ve siyasi işbirliğini öngören kapsamlı anlaşma konusunda Putin'le el sıkışan Yanukoviç, "Avrupa, ülkeme hakim olamayacak" dedi.

5 MİLYAR DOLAR YARDIM
The Economist dergisi ise Putin ve Yanukoviç'in Ukrayna'nın Gümrük Birliği'ne dahil olması konusunda anlaşma sağladığını ve bunun son derece riskli olduğuna dikkat çekerek, yine yanlı bir yayına imza attı. Rusya'nın 1 ay içinde Ukrayna'ya 5 milyar dolar yardım yapacağı da kesinleşti. İngiliz The Economist, bu yardımı da eleştirdi.

RUSLANA COŞTU
Ukraynalı şarkıcı ve eski milletvekili Ruslana Ljiçko, önceki gün eylemcilerin tüm talepleri karşılanmazsa meydanda intihar edeceğini açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Soçi'de Rusya lideri Putin'le yaptığı görüşmeye de tepki gösteren Ruslana, "Avrupa Birliği, bizim kurtuluşumuz olacak. Buna direnenler de elbet cezasını çekecek. Soçi görüşmesini kabul etmemiz de mümkün değil" dedi.