Obama'dan İran'a müthiş jest

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi ile yeni bir müzakere sürecine giren ABD, yurtdışında bulunan İran'a ait dondurulmuş fonları Kongre'deki dirence rağmen serbest bırakmaya hazırlanıyor.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2013, 00:00 Güncelleme 20 Ekim 2013, 10:31
Obama’dan İran’a müthiş jest

İÇİNDEKİLER

Eylülde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer programında atacağı somut adımlar karşılığında İran'ın üzerindeki ekonomik yaptırımları azaltmayı vaat etmişti. Başkan Obama'nın bu nedenle İran'ın yurtdışında petrol satışına izin vererek yılda 50 ila 75 milyar dolar arasında bir geliri serbest bırakmak istediği belirtildi. Obama'nın adımına Cumhuriyetçiler karşı çıkıyor. Tartışmalı haberleriyle bilinen DEBKAfile sitesi ise Obama'nın muhalefete karşı özel yetkili Başkanlık emirlerini kullanacağını iddia etti.

'Ölmedi ikinci kez asmayın'
İran'da idam edilmesine rağmen ölmeyen Alireza M. tartışması yaşanıyor. Mahkum, uyuşturucu kaçakçılığından geçen hafta asıldı. Bir gün sonra, morga giden ailesi M.'nin yaşadığını fark etti. İkinci idamını bekleyen M,'nin tedavisi sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, M'nin yine asılmaması için çağrı yaptı. İran'da idamda ölmeyen biri, yeniden asılıyor. Ancak mahkumun ailesine idamı durdurma hakkı doğuyor. Ülkede şimdi bir grup M.'nin yeniden idamı nı savunurken diğerleri karşı çıkıyor.