Başka hiçbir şeye tahammül göstermeyecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "oyunlarına" artık tahammülleri olmadığını belirterek, Cenevre anlaşmasının uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 16 Eylül 2013, 15:09
Başka hiçbir şeye tahammül göstermeyecek

İÇİNDEKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Paris'teki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye konusunda "diplomasinin başarısız olması durumunda, askeri seçeneğin hala masada olduğunu" vurguladı.

Kerry, "Esed'in oyunlarına artık tahammülümüz yok. Cenevre anlaşmasının en kısa zamanda uygulanmasını bekliyoruz. Eğer zaman kazanmak istiyorsa ve bizim ciddi olmadığımızı düşünüyorsa büyük yanılgı içine girer. Askeri seçenek hala masada" diye konuştu.

Bu konuda Rusya'nın desteğini de aldıklarını kaydeden Kerry, "Hazırlanacak BM karar tasarısında Cenevre anlaşmasının en kısa zamanda ve eksiksiz uygulanması gerektiğinin, bu anlaşmaya saygı gösterilmemesi durumundaysa bunun ağır sonuçları olacağının vurgulanacağını" belirtti.

Tasarıda BM'nin güç kullanımıyla ilgili 7. maddesine de atıfta bulunulacağını söyleyen Kerry, "Halkına karşı kimyasal silah kullanan Esed rejimi bütün meşruiyetini kaybetti" dedi.

Kerry, Suriye'deki ılımlı muhalefete desteklerinin süreceğini de vurgulayarak, "Esed'in askeri güçle savaşı kazanamayacağını anlaması, çözüm için tek yolun siyasi müzakere olduğunu görmesi gerektiğini" ifade etti.

"Suriye'deki Hristiyan azınlığının nasıl korunacağının, aşırı uçlarla nasıl mücadele edileceğinin" sorulması üzerine Kerry, "Radikal uçların sadece Suriye'de değil, Irak, Afganistan ve Mali'de de bulunduğuna" dikkati çekti ve "Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar verir, bizim ılımlı muhaliflere desteğimiz devam edecek" yanıtını verdi.

"Cenevre anlaşması önemli bir adım"

Kerry, Cenevre anlaşmasının önemli bir adım olduğuna da dikkati çekti.

"Suriye, daha önce, kimyasal silahları olduğunu bile kabul etmiyordu. Şu anda hem bunu kabul ediyor, hem de kimyasal silahların yasaklanmasıyla ilgili anlaşmaya imza koymak istiyor" diyen Kerry, "Ama sözler yerine getirilmezse ne Cenevre anlaşmasının ne de BM karar tasarısının anlamı kalır. Biz de BM karar tasarısının bağlayıcı olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Fabius'tan "siyasi geçiş süreci" vurgusu

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da basın toplantısına, Cenevre anlaşmasının en kısa zamanda uygulanması gerektiğine işaret etti.

"Anlaşmanın uygulanmaması halinde Esed'e yönelik güçlü yaptırımlar, hazırlayacağımız BM karar tasarısında kararlı bir biçimde yer alacak" diyen Fabius, bu tasarıda "Cenevre anlaşmasının en kısa zamanda ve eksiksiz uygulanmasına, aksi takdirde bunun ağır sonuçları olacağına vurgu yapılacağını" söyledi.

Fabius, "Hazırlanacak BM karar tasarısında, kimyasal silahların imhasının dışında bu ülkedeki siyasi çözüm ve siyasi geçiş süreciyle ilgili konular da mutlaka yer alacak" diyerek, Suriye'deki ılımlı muhalefete desteklerini süreceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kerry'nin kısa süreli görüşmesinin ardından, Amerikalı, İngiliz ve Fransız bakanlar, Davutoğlu'nun da katıldığı çalışma yemeğinde, BM'ye sunulacak karar tasarısının son şeklini masaya yatıracak.