Muhalefetin Cenevre'den başka alternatifi yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'ye ABD ve müttefiklerinin saldırı gerçekleştirmesi durumunda da, muhalefetin Cenevre'de ikincisi düzenlenecek uluslar arası konferansa katılmaktan başka alternatiflerinin olmadığını söyledi.

Giriş Tarihi 02 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 02 Eylül 2013, 14:52
Muhalefetin Cenevre’den başka alternatifi yok

İÇİNDEKİLER

Moskova Uluslar arası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGIMO) geleneksel olarak her yıl düzenlenen toplantıda gündemi değerlendiren Lavrov, "Elbette Amerikalı ortaklarımızın ortak inisiyatifimizle geliştirilen konferansa yeterince teşvik etmedikleri için üzüntü içindeyiz. Kimyasal silah kullanıldığı iddiası ile Suriye rejimine karşı güç kullanılsa da muhalefetin çok alternatifi olduğu kanaatinde değilim…" dedi.

Kimyasal saldırının kim tarafından yapıldığının açığa kavuşması gerektiğini savunan Rus Bakan, "Uzmanlar kanıtları ile birlikte raporlarını BM Güvenlik Konseyi'ne sunmalı. Loch Erne'de yapılan G8 zirvesinde alınan karara göre, Suriye'de kimyasal saldırı iddialarının profesyonel ve bağımsız uzmanlar tarafından araştırılıp BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması gerekiyor." hatırlatmasında bulundu.

Rusya ve Çin'in Suriye ve İran sorunlarının müzakere yolu ile çözülmesi konusunda fikir birliği içinde olduğunu vurgulayan Lavrov, "Burada ortak prensipler devreye girmeli. Suriye problemi, İran nükleer programı, Kuzey Kore nükleer sorunu gibi konulara Rusya ve Çin olarak müzakere masasında çözüm bulunması gerektiğini savunuyoruz. Çin, Rusya'nın önemli ekonomik ve ticari ortağı." dedi.

Lavrov konuşmasında ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova'ya davetinin hala gündemlerinde olduğunu söyledi. Lavrov, Rusya ve ABD arasında sağlanan bir kısım anlaşmaları da Obama'nın ziyaretinde imzalamak istediklerini belirtti. Obama, CIA eski çalışanı Edward Snowden'e geçici siyasi sığınma verilmesi nedeni ile 3-4 Eylül tarihlerinde Moskova'da yapılacak Rusya-ABD zirvesini iptal etmişti. Obama 5-6 Eylül'de St. Petersburg'da yapılacak G20 zirvesine katılacak. Obama'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili bir görüşme yapması ise beklenmiyor.