Si'n'si canavar

Darbeci Sisi, Mısır'ı kan gölüne çevirdi. Askerler, Adeviyye ve Nahda Meydanı'nda 47 gündür sessiz eylem yapan Mursi destekçilerine top ve tüfekle saldırdı. Etraf bir anda yanmış ve vurulmuş cesetlerle doldu. 2 bin 200 kişi öldü, 10 bin kişi yaralandı. Dünya ise katliama seyirci kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2013 Güncelleme 15 Ağustos 2013, 02:12
Si’n’si canavar

İÇİNDEKİLER

Mısır'da darbeciler kana doymadı. Ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Mursi'yi darbeyle deviren General Abdulfettah El Sisi, Mursi destektiçilerine yönelik ikinci katliam emrini verdi. Darbeden bu yana 250'den fazla kişinin öldüğü ülkede, dün başkent Kahire yine kan gölüne döndü. Sisi'nin askerleri, oturma eylemi yapan 2 bin 200 eylemciyi katletti. İnsanlık ayıbına götüren süreç 3 Temmuz'da başladı. Mursi, darbeyle devrildi.

ŞAFAK KATLİAMI
Mısırlılar ise demokrasi için sokaklara akın etti. Güvenlik güçleri 1 ay önce meydanlardan ayrılmayan göstericilere ateş açtı. 250'den fazla masum can verdi. Ancak Mursi yanlıları ölümü göze alarak sessiz eylemlerine devam etti. Başkent Kahire'deki Adeviyye ve Nahda Meydanı'nı 47 gündür mesken tutan halk, Sisi'nin "48 saat içinde eve dönmezseniz operasyon yapılacak" tehdidine canlarıyla meydan okudu. Sisi ise "ölüm" emrini verdi. Ve günlerdir "Geliyor" anonsunun yapıldığı katliam dün gerçeleşti. Güvenlik güçleri, sabah saat 07:00'de Adeviyye ve Nahda Meydanı'nda toplanan darbe karşıtlarına müdahale etti.



OLAĞANÜSTÜ HAL
...
Helikopterlerden atılan broşürlerle kadın ve çocukların meydanları terk etmeleri istendi. 47 zırhlı araç ve iş makineleri ile meydana giren güvenlik güçleri etrafa bomba, top ve otomotik silahlarla ateş açtı. Keskin nişancılar ise göstericileri hedef aldı. Jammerlarla göstericilerin iletişim kurmaları engellendi. Meydandan yapılan canlı yayınlar ise kesildi. Meydanda göstericilerin kaldıkları çadırlar yakıldı. Katliamın bilançosu her saat başı arttı. Müslüman Kardeşler, müdahaleler sırasında 2 bin 200 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Nahda'da göstericilerin çoğu yanarak can verdi. Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu.

BARADEY İSTİFA ETTİ
Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed El Baradey'in istifa ettiği bildirildi. Baradey'in istifasını AFP haber ajansı duyurdu. Baradey, 2005 yılında 'Nükleer enerjinin askeri amaçlar için kullanımını engellemeye yönelik çabalarından dolayı' Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Darbe destekçisi Baradey, Mursi'nin askeri yolla devrilmesi için Batı'yla uzun süre ikna ve pazarlık çalışması yaptığını itiraf etmişti.



SEYYAR MORG DOLUP TAŞTI
Adeviyye Meydanı'ndaki yaralılara tıbbi yardım engellendi. Adeviyye sahra hastanesindeki gönüllü doktorlardan Muhammed Yusuf, seyyar morgun cenaze ile dolduğunu açıkladı. Yusuf, gönüllü doktorların meydana girmesine izin verilmediğini, bu nedenle yaralılara güçlükle müdahale edildiğini söyledi.

SEFERLER İPTAL
Darbe karşıtları, Mursi göreve iade edilinceye kadar meydanlardan ayrılmayacaklarını açıkladı. Askeri müdahale ise ülkenin dört bir yanına sıçradı. Göstericilere 'yardım yapılmasın' diye tren seferleri iptal edildi. Yollar ise kapatıldı.



İHVAN LİDERİNİN KIZI ÖLDÜRÜLDÜ
Müslüman Kardeşler örgütünün liderlerinden Muhammed Bilteci'nin kızı Esma (17), kanlı operasyon sırasında öldürüldü. Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticisi Hayrat El Şatır'ın kızı ve damadının Kahire'deki saldırılarda can verdi.

SOKAĞA DÖKÜLÜN
Güvenlik güçlerinin yaktığı çadırlarda çok sayıda eylemci yanarak hayatını kaybetti. Ortalık cesetlerden geçilmedi. Kanlı operasyon sırasında Müslüman Kardeşler'in (İhvan) birçok lideri gözaltına aldı. İhvan yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Mısırlılar'dan 'sokaklara dökülmelerini' istedi.

GÖSTERİLER YAYILDI
Mısır halkı, İhvan'ın çağrısına kulak verdi. Gösteriler ülkenin dört bir yanına yayıldı. Marsa Matruh kentinde göstericiler yerel meclisi ve Suhac'taki polis merkezini kuşattı. Asvan kentinde ise eylemciler hükümet binasına girmeye çalıştı. Bölgeden silah seslerinin yükseldiği öğrenildi.



DEFOLSİSİ DİREN MURSİ
Mısır'da yaşanan katliam Türkiye genelindeki birçok ilde protesto edildi. Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde dün öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 300 kişi, "Şehitler ümmetin onurudur" ve "Yaşasın küresel intifada" pankartları açtı. Gruptakiler, "Defol Sisi, diren Mursi", "Dik dur eğilme, Müslümanlar seninle", "Yaşasın Mısır direnişimiz" ve "Mursi üzülme Allah bizimle" sloganları attı, tekbir getirdi.

YALAN DÜNYA
İşine gelince demokrasi dersi veren Batı dünyası Mısır'daki katliam karşısında 3 maymunu oynadı

Gezi eylemlerinde Türkiye'ye gelip "demokrasi dersi" vermeye kalkan Batı dünyası, Mısır'daki demokrasi katliamı karşısında sustu. Mısır'daki darbeye sessiz kalan dünya, dün yaşanan vahşette de tavrını değiştirmedi. Gezi'de 18 saat canlı yayın yapan CNN International, Kahire'deki katliama sıradan bir olaymış gibi yer verdi. BBC'de de durum farklı değildi. İngiliz medyası diğerleri gibi "3 maymunu" oynadı.

AB: KAYGI VERİCİ
Türkiye dışında uluslararası toplumu hakerete geçirecek tek bir çağrı yapılmadı. Mısırlı yetkililere itidal çağrısı yapan AB, "Kaygı verici" demekle yetindi. Almanya "Şiddetten kaçının", Fransa ise "Üzgünüz" dedi. ABD Dışişleri Kerry, olağanüstü halin en kısa zamanda sonlandırılmasını istedi.



BAŞBAKANLIK: ÜMİDE DARBE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası topluma katliamın durdurulması için 'harekete geçin' çağrısı yaptı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, can kayıplarından mevcut idarenin sorumlu olduğu, büyük bir insanlık suçu işlendiği belirtildi. Ayrıca Ankara, darbe karşıtları ve askeri yönetimin kutuplaşmasının derinleşmesi ile kaosun çevre ülkelere yayılma ihtimalinden endişeli.

BU ÇIKMAZ BİR YOLDUR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kanlı müdahaleyi şöyle değerlendirdi: "Mısır'da korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bu noktalara gelinmemesi için benim de çok çağrılarım oldu. Olup bitenler kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Korkum şu ki, Mısır içinden çıkılmaz bir kaosa girer bu gidişle. Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim; bu yol çıkmaz bir yoldur Mısır için."




SESSİZLİGE SON VERİN
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, müdahaleye son verilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Olayların başlamasından bu yana muhataplarımla görüşüyorum. Uluslararası kamuoyunun küresel vicdanı yaralayan sessizliğine son vermesi gerekiyor. Davutoğlu, dün gece telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Kerry'e, Türkiye'nin hassasiyetlerini bir kez daha iletti.



SİYASET TEK SES: ŞİDDETLE KINIYORUZ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Akan kan ve vahşet karşısında medeni dünya bir şey yapacaksa, uluslararası kuruluşlar gayret içinde olacaksa tam da zamanıdır.

* AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik: Meşru yönetimi silah zoruyla devirmiş darbecilerin yaptığı katliamı nefretle kınıyoruz. Darbeye 'darbe' diyemeyenler, önceki katliamlara gereken tepkiyi vermeyenler ve darbecileri finanse edenler büyük günah, vebal altındadır.

* MHP lideri Devlet Bahçeli: Yaşananlar vahşet ve katliamdır. İnsanlık vicdanının Mısır'daki kara tablo için derhal ve acilen inisiyatif alması gerekir. Uluslararası toplum, Arap Ligi, bölgesel aktörler ve BM devreye girmeli.

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: BM Güvenlik Konseyi hem orduya hem yönetime hem de halka çağrı yapmalı. Uluslararası kamuoyu sessiz ve kayıtsız kalamaz.

* MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Darbeciler katliam yapıyor, birileri de kutluyor. Zorbalığın geldiği boyut, darbe zihniyetinin getirdiği acımasızlık ortada.